Huis verkopen met restschuld

Als de hypotheekschuld op jouw huis hoger is dan de waarde van het huis, dan staat je huis 'onder water'. Bij de verkoop blijf je dan zitten met een restschuld.

Verwacht je dat je bij verkoop een restschuld overhoudt, neem dan - voordat de verkoopprocedure begint - contact op met jouw hypotheekadviseur of geldverstrekker. Bespreek hoe je de eventuele restschuld gaat afbetalen. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen: de geldverstrekker kan de overdracht namelijk bij de notaris blokkeren.

Restschuld berekenen

De hoogte van de restschuld bereken je als volgt: de verkoopprijs van de oude woning, minus de verkoopkosten van die woning, minus de eigenwoningschuld.

Verkoopkosten zijn kosten om de woning geschikt te maken voor verkoop of om de woning makkelijker te kunnen verkopen, zoals de courtage van de verkoopmakelaar. Eigenwoningschuld is het bedrag dat je hebt geleend voor de aanschaf, verbetering en het onderhoud van je huis.

Restschuld aflossen en financieren 

Om de restschuld te verkleinen, kun je tijdens de looptijd extra aflossen op de hypotheek. Na verkoop zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor de restschuld.

Lees meer over het aflossen en financieren van restschuld

Restschuld en NHG? 

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Onder bepaalde voorwaarden kan de restschuld worden kwijtgescholden.   

Lees meer over NHG en restschuld 

Ontbindende voorwaarde voor restschuld

Als je de financiering van je restschuld nog niet rond hebt, neem dan een ontbindende voorwaarde op in de koopovereenkomst. De koper moet hiermee nog wel akkoord gaan. 

Voorkom stress over financiën
Krijg en behoud financiële fitheid

Heb je geldzorgen? Wij vinden het belangrijk dat je goed op weg geholpen wordt om oplossingen te vinden. Daarom zijn we samenwerkingspartner van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), initiatiefnemer van Geldfit. Met de Geldfit-test krijg je inzicht, vrijblijvend advies, tips en een goede verwijzing voor hulp. Zo kom je op de juiste route om jouw financiële knelpunten aan te pakken.

Doe de Geldfit-test

Ook interessant

Restschuld en NHG

Als de verkoopopbrengst van je huis lager is dan de hypotheekschuld, heb je een restschuld. In sommige gevallen kan NHG de restschuld kwijtschelden. Lees meer

Verkopen appartement

Bij het verkopen van een appartement gelden andere regels en voorwaarden dan bij het verkopen van een huis. Verkopen appartement

Hypotheek regelen

De financiële en fiscale mogelijkheden bij verhuizen. Opties hypotheek

Doe je voordeel met deze diensten