Verwacht je dat je bij verkoop een restschuld overhoudt, neem dan - voordat de verkoopprocedure begint - contact op met jouw hypotheekadviseur of geldverstrekker. Bespreek hoe je de eventuele restschuld gaat afbetalen. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen:
de geldverstrekker kan de overdracht namelijk bij de notaris blokkeren.
De hoogte van de restschuld bereken je als volgt: de verkoopprijs van de oude woning, minus de verkoopkosten van die woning, minus de eigenwoningschuld.
Verkoopkosten zijn kosten om de woning geschikt te maken voor verkoop of om de woning makkelijker te kunnen verkopen, zoals de courtage van de verkoopmakelaar. Eigenwoningschuld is het bedrag dat je hebt geleend voor de aanschaf, verbetering en het onderhoud van je huis.
Om de restschuld te verkleinen, kun je tijdens de looptijd extra aflossen op de hypotheek. Na verkoop zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor de restschuld.
Lees meer over het aflossen en financieren van restschuld
Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Onder bepaalde voorwaarden kan de restschuld worden kwijtgescholden.
Lees meer over NHG en restschuld
Als je de financiering van je restschuld nog niet rond hebt, neem dan een ontbindende voorwaarde op in de koopovereenkomst. De koper moet hiermee nog wel akkoord gaan.