Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek regelen

Restschuld financieren

Een aantal geldverstrekkers biedt restschuldfinanciering aan. Hiermee is verhuizen naar een volgende koopwoning toch mogelijk als je huidige woning onder water staat.

Man en vrouw tussen verhuisdozen

Let wel: restschuldfinanciering zorgt voor hogere maandlasten. Ook zijn er voorwaarden aan verbonden, die per geldverstrekker verschillen. Je moet in elk geval aan de actuele inkomensnormen voldoen.

Vereniging Eigen Huis bracht de verschillende voorwaarden per geldverstrekker in kaart:

Restschuld met NHG (pdf)

Restschuld zonder NHG (pdf)

Meer over een huis verkopen met een restschuld

Extra aflossen

Jouw woning op de langere termijn verkopen? Overweeg dan nu al extra af te lossen op de hypotheek. Kijk in je hypotheekvoorwaarden hoeveel je per kalenderjaar boetevrij mag aflossen. Meer aflossen? Dan zul je veelal boeterente moeten betalen. Op de website van je geldverstrekker staat hoe je een extra aflossing kunt aanmelden.

Meer over aflossen

Aflossen met schenking

Voor schenkingen die worden gebruikt voor de aflossing van een restschuld of aflossing eigenwoningschuld geldt een eenmalige vrijstelling van schenkbelasting. Vanaf 2023 is de eenmalig schenking voor de eigen woning € 28.947.

Voorwaarde is wel dat de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is. 

Aflossen met kapitaalverzekering of bankspaarrekening

Het is mogelijk de restschuld af te lossen met de tot de hypotheek behorende kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Bespreek de mogelijkheden met jouw geldverstrekker of hypotheekadviseur. Het geld moet tijdig vrijgemaakt worden om bij verkoop van de woning de restschuld te kunnen aflossen. Let ook op de belastingregels die hiervoor gelden.

Meer mogelijkheden

Eigen geld

Een restschuld kan worden betaald met eigen geld. Bedenk goed of je dit geld permanent kunt missen.

Lenen bij familie of kennissen

Lenen bij bekenden om een restschuld te financieren? Leg de voorwaarden van de lening goed vast en spreek een zakelijk rentepercentage vast. De Belastingdienst kan om inzage in je administratie vragen. Een lening is een financiële verplichting; dit kan jouw mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek beperken.

Persoonlijke lening bij de bank 

Op basis van je inkomen en je woon- en overige financiële lasten, beoordeelt de bank of je een persoonlijke lening kunt krijgen. 

Betalingsregeling 

Heb je onvoldoende eigen geld en lukt het niet een lening af te sluiten? Wellicht is jouw geldverstrekker bereid een betalingsregeling te treffen.

Regel de restschuldfinanciering op tijd

Het is belangrijk dat de financiering rond is voordat jouw woning bij de notaris wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Op dat moment moet de hele hypotheek worden afgelost, inclusief de restschuld. Is het geld niet tijdig beschikbaar, dan kan de woning niet worden overgedragen. Voor jou als verkoper kan dat financiële consequenties hebben.

Vrouw zit voor de verwarming

Krijg en behoud financiële fitheid

Heb je geldzorgen? Wij vinden het belangrijk dat je goed op weg geholpen wordt om oplossingen te vinden. Met de Geldfit-test krijg je inzicht, vrijblijvend advies, tips en een goede verwijzing voor hulp. Zo kom je op de juiste route om jouw financiële knelpunten aan te pakken.  

Doe de Geldfit-test

Ook interessant in kennisbank

Is de bank verplicht mij te helpen bij de financiering van een restschuld?

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarVerkopenVerkopen-Financieel

Ook interessant

Hypotheek regelenOverwaarde bij verkoopHypotheekvoorwaarden

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube