Meer over een huis verkopen met een restschuld
Let wel: restschuldfinanciering zorgt voor hogere maandlasten. Ook zijn er voorwaarden aan verbonden, die per geldverstrekker verschillen. Je moet in elk geval aan de actuele inkomensnormen voldoen.
Vereniging Eigen Huis bracht de verschillende voorwaarden per geldverstrekker in kaart:
Restschuld met NHG (PDF)
Restschuld zonder NHG (PDF)
Jouw woning op de langere termijn verkopen? Overweeg dan nu al extra af te lossen op de hypotheek. Kijk in je hypotheekvoorwaarden hoeveel je per kalenderjaar boetevrij mag aflossen. Meer aflossen? Dan zul je veelal boeterente moeten betalen. Op de website van je geldverstrekker staat hoe je een extra aflossing kunt aanmelden.
Voor schenkingen die worden gebruikt voor de aflossing van een restschuld of aflossing eigenwoningschuld geldt een eenmalige vrijstelling van schenkbelasting. Vanaf 2021 is de eenmalig verhoogde schenking voor de eigen woning verder verhoogd tot € 105.302.
Voorwaarde is wel dat de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is. In tegenstelling tot eerdere jaren stelt de Belastingdienst geen eisen aan wanneer de restschuld is ontstaan.
De schenking van € 105.302 mag over drie jaar worden verspreid. In elk jaar dat je een schenking ontvangt, moet je dan aangifte doen bij de Belastingdienst. Als ontvanger van de schenking moet je daarnaast in het laatste jaar dat een schenking wordt
ontvangen jonger zijn dan 40 jaar.
Het is mogelijk de restschuld af te lossen met de tot de hypotheek behorende kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Bespreek de mogelijkheden met jouw geldverstrekker of hypotheekadviseur. Het geld moet tijdig vrijgemaakt worden om bij verkoop van de woning de restschuld te kunnen aflossen. Let ook op de belastingregels die hiervoor gelden.
Een restschuld kan worden betaald met eigen geld. Bedenk goed of je dit geld permanent kunt missen.
Lenen bij bekenden om een restschuld te financieren? Leg de voorwaarden van de lening goed vast en spreek een zakelijk rentepercentage vast. De Belastingdienst kan om inzage in je administratie vragen. Een lening is een financiële verplichting; dit kan jouw mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek beperken.
Op basis van je inkomen en je woon- en overige financiële lasten, beoordeelt de bank of je een persoonlijke lening kunt krijgen.
Heb je onvoldoende eigen geld en lukt het niet een lening af te sluiten? Wellicht is jouw geldverstrekker bereid een betalingsregeling te treffen.
Het is belangrijk dat de financiering rond is voordat jouw woning bij de notaris wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Op dat moment moet de hele hypotheek worden afgelost, inclusief de restschuld. Is het geld niet tijdig beschikbaar, dan kan de woning niet worden overgedragen. Voor jou als verkoper kan dat financiële consequenties hebben.