
Wil je bezwaar maken, dan moet je dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking doen. De dagtekening op de WOZ-beschikking is hierbij de startdatum. Na zes weken vervalt je recht om bezwaar aan te tekenen.
Heb je meer tijd nodig om het bezwaar te onderbouwen, dan kun je binnen de termijn van zes weken ook een pro-formabezwaarschrift indienen. Hiermee geef je aan bezwaar te willen maken en vraag je om uitstel voor het aanleveren van de onderbouwing. De gemeente laat hierna weten hoeveel tijd je krijgt voor het indienen van het bezwaarschrift met onderbouwing.
De gemeente heeft tot het eind van het jaar waarin je het bezwaar indient de tijd om uitspraak te doen. Ze mag die termijn eenzijdig met zes weken verlengen, zolang ze je daar wel vooraf over informeert. Voor langer uitstel is jouw toestemming nodig. Dien je het bezwaarschrift pas in de laatste zes weken van het kalenderjaar in, dan is de minimale bezwaartermijn zes weken. Deze termijn kan de gemeente eenzijdig met zes weken verlengen. Wil de gemeente langer uitstel dan heeft zij toestemming nodig.
Reageert de gemeente niet op jouw bezwaarschrift? Stel de gemeente dan in gebreke met dit modelformulier en geef daarbij een redelijke termijn (twee weken of langer) om alsnog uitspraak te doen. Laat de gemeente de termijn verlopen, dan heb je recht op een dwangsom.
Stel je zelf een ingebrekestelling op? Vermeld in ieder geval:
Voor het maken van bezwaar (en voor het eventueel hierna in beroep gaan) tegen je WOZ-waarde hebben we verschillende voorbeeldbrieven opgesteld. Je kunt de documenten zelf aanpassen naar jouw situatie. Ga je zelf een brief opstellen, vermeld dan in ieder geval dat je gehoord wilt worden en vraag om vergoeding van de proceskosten.
Voorbeeldbrief Pro Forma WOZ bezwaarschrift
Voorbeeldbrief bezwaarschrift WOZ
Machtiging WOZ
Voorbeeldbrief bezwaar ozb
Voorbeeldbrief WOZ-referentierapport
Voorbeeldbrief Pro forma WOZ beroepschrift
Voorbeeldbrief beroepschrift WOZ