Kennisbank
Heeft het plaatsen van zonnepanelen gevolgen voor de ozb?
Ja, dat is mogelijk. Gemeenten mogen bij het bepalen van de heffingsmaatstaf voor de (ozb) uitzonderingen opnemen voor specifieke gedeelten van onroerende zaken, zoals voor zonnepanelen. Zij moeten dat dan wel vooraf hebben geregeld in de gemeentelijke . Op dit moment zijn er geen gemeenten bekend die zonnepanelen in de ozb-grondslag vrijstellen voor mensen met zonnepanelen.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn er nauwelijks gemeenten die hiermee experimenteren.
Aandachtspunten
- Gevolgen WOZ-waarde
Het uitgangspunt bij de WOZ-waardering is dat de woning inclusief de zonnepanelen in de waarde wordt betrokken. In de uitspraak van 17 april 2018 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de zonnepanelen als onroerende delen van de woning aangemerkt omdat deze naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven. Daarbij vindt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de (technische) mogelijkheid dat de eigenaar bij verhuizing de zonnepanelen meeneemt niet relevant. Meer hierover in: Heeft het plaatsen van zonnepanelen gevolgen voor de WOZ-waarde?. - Belastingstijging beperkt
Als de WOZ-waarde door de zonnepanelen stijgt, zal de woningeigenaar meer ozb moeten betalen als de zonnepanelen niet zijn uitgezonderd van de heffing van ozb. In de praktijk zal de belastingstijging beperkt zijn doordat de investering in zonnepanelen vaak beperkt is in relatie tot de totale marktwaarde van een woning. De toename van de marktwaarde is vaak slechts een gedeelte van deze investering. Gemiddeld genomen zal het bedrag dat de eigenaar van de zonnepanelen meer aan ozb moet betalen voor een gemiddeld huishouden, naar schatting tussen de € 5 en € 10 per jaar liggen.
Hoe nu verder
- Raadpleeg de website of de ozb-verordening van de gemeente om te achterhalen of de gemeente een vrijstelling toekent aan de zonnepanelen voor de berekening van de onroerende zaakbelasting.