Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wanneer moet ik ozb betalen?

Om te bepalen of je  moet betalen, bekijkt de gemeente of je op 1 januari eigenaar van een woning was.

Eigenaar op 1 januari

Als je op 1 januari eigenaar bent van een , dan betaal je voor dat hele jaar ozb aan de gemeente of het 

De aanslag voor de ozb ontvang je samen met de aanslag voor en meestal in januari of februari van een jaar. Dit wordt ook wel de gecombineerde aanslag genoemd.

Geen eigenaar op 1 januari

Als je koper bent van een woning, dan spreek je meestal met de verkoper af dat je als koper de ozb betaalt voor het resterende deel van het jaar dat je eigenaar bent van de woning. De notaris regelt dan de verdeling van de kosten van de ozb. Het door jou te betalen ozb-bedrag betaal je via de afrekening van de notaris bij de overdracht van de woning.

Is de ozb nog niet bekend, dan kan de notaris in de akte van overdracht een geschat bedrag aan ozb en opnemen. Dit worden ook wel de eigenaarslasten genoemd. Een schatting kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de overdracht vroeg in het jaar plaatsvindt. Als op een later moment de ozb wel bekend is, kan de notaris de uiteindelijke verrekening sturen.

Aandachtspunten

  • De gemeente moet de aanslag uiterlijk binnen 3 jaar na het ontstaan van de belastingschuld aan je sturen. Een ozb-aanslag voor 2024 moet je dus uiterlijk 31 december 2026 hebben ontvangen.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube