Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Heeft het plaatsen van zonnepanelen gevolgen voor de WOZ-waarde?

Het plaatsen van zonnepanelen heeft gevolgen voor de WOZ-waarde wanneer zij een onderdeel van de woning worden. Dat is meestal het geval. De zonnepanelen zijn dan .

De  geeft aan dat zonnepanelen onroerend zijn, als zij deel uitmaken van de onroerende zaak. Daarvan is sprake wanneer de panelen normaal gesproken gedurende lange tijd op de woning blijven liggen en de eigenaar ze ook niet snel zal verwijderen. Dat de panelen technisch gezien wel verwijderd kunnen worden is daarbij niet van belang. Het gaat erom dat het normaal is dat de zonnepanelen niet worden verwijderd.

Hogere woningwaarde

Plaats je zonnepanelen op je woning, dan wordt de woning daardoor meestal meer waard. Zonnepanelen leiden tot lagere energiekosten en dat kan de woning populairder maken bij kopers. Maar het plaatsen van zonnepanelen betekent niet automatisch dat de WOZ-waarde van je woning ook stijgt. Dat hangt er namelijk vanaf met welke woningen de gemeente jouw woning heeft vergeleken en of de gemeente weet dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Oudere zonnepanelen zullen bovendien op termijn ook minder waard worden. De gemeente krijgt informatie over zonnepanelen uit bijvoorbeeld een taxatie of omdat je een vragenformulier van de gemeente hebt ingevuld (permanente marktanalyse).

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de verkoopwaarde van de woning op de . Verbeteringen aan de woning vóór de  leiden meestal tot een waardevermeerdering van de woning. Dit werkt ook door in de WOZ-waarde.

Op welk moment je de waarde van zonnepanelen in de WOZ-waarde terugziet, is afhankelijk van wanneer de gemeente op de hoogte is van de aanwezigheid ervan. Pas dan neemt de gemeente dit mee in de .

De gemeente zal jouw woning meestal niet individueel taxeren. Ook ben je niet verplicht om de gemeente van de plaatsing van de panelen op de hoogte te stellen. Het kan dus voorkomen dat het jaren duurt voordat de waarde van de onroerende zonnepanelen daadwerkelijk wordt meegenomen in de WOZ. Omdat je ook afschrijft op zonnepanelen, is het de vraag hoe groot de invloed op de WOZ-waarde dan nog is.

Gehuurde zonnepanelen

Ook wanneer je zonnepanelen huurt behoren deze tot de WOZ-waarde. De WOZ-waarde gaat namelijk uit van de waarde van de woning in vrije en onbezwaarde staat. Er wordt dan geen rekening gehouden met waardebeperkende factoren zoals erfpacht, opstal en huur.

Aandachtspunten

 • Heb je hinder van de zonnepanelen van de buren, bijvoorbeeld door de weerspiegeling? Dan kan dat ook gevolgen hebben voor de WOZ-waarde. In die situatie kunnen de zonnepanelen in de omgeving een waardedrukkende invloed hebben, en dus leiden tot een lagere WOZ-waarde.

Hoe nu verder?

 • Zonnepanelen en WOZ-waarde. Hier leggen we uit wat de gevolgen zijn.
 • De WOZ uitgelegd: voor meer informatie over de factoren die van invloed zijn op de WOZ-waarde (pdf)
 • Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde?
 • Voorbeeldbrieven bezwaar WOZ
 • Hulp nodig bij het bezwaar maken? Raadpleeg een WOZ-adviseur of lokale makelaar. Sommige adviseurs, zoals WOZ-Consultantsz, kunnen een WOZ-taxatie uitvoeren voor een relatief laag bedrag van € 49,50. Een aantal taxateurs werkt nog volgens het no cure no pay principe.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube