Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Welke WOZ-waarde moet ik invullen in mijn aangifte inkomstenbelasting?

In de aangifte inkomstenbelasting over een bepaald jaar geef je altijd de  aan die je in dat jaar hebt ontvangen van de gemeente. Doe je bijvoorbeeld aangifte voor het jaar 2022, dan gebruik je de die je in 2022 hebt ontvangen met  1 januari 2021.

Aandachtspunten

 • Geen WOZ-beschikking ontvangen
  Heb je over het jaar dat je aangifte inkomstenbelasting doet nog geen WOZ-beschikking ontvangen? Ga dan uit van de waarde van de woning in het economisch verkeer op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit is de verkoopprijs die de hoogste bieder je op die datum zou betalen als je de woning had verkocht. Als wel een WOZ-waarde is toegekend aan een vergelijkbare woning dan kun je dit als uitgangspunt nemen. Ook kun je via het WOZ-waardeloket WOZ waarden van vergelijkbare woningen zoeken.
 • Woning in aanbouw
  Nog geen WOZ-beschikking ontvangen omdat de woning nog in aanbouw is? Verzoek de gemeente om een WOZ-beschikking. Is de WOZ-waarde nog niet vastgesteld, dan kun je de WOZ-waarde voor het aangiftejaar schatten. Je geeft dan de waarde van de grond en de waarde van het opstal op tot de . Vaak komt dit overeen met de waarde van de grond en de waarde van de tot de toestandsdatum vervallen bouwtermijnen.
 • WOZ-waarde schatten
  Als je de WOZ waarde moet schatten, schat dan de liever hoger in om te voorkomen dat je achteraf moet terugbetalen. Stelt de gemeente de WOZ-waarde later vast, dan geeft zij dit door aan de Belastingdienst. De aanslag inkomstenbelasting wordt automatisch aangepast. Als dat niet gebeurt, dan kun je de Belastingdienst ook schriftelijk verzoeken om een ambtshalve aanpassing.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube