Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe kan ik berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen is?

Houd voor het berekenen van de opbrengst rekening met de volgende factoren: 

  • Het vermogen van de zonnepanelen
    Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in een hoeveelheid  (Wp). De huidige zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 405 en 435 Wp per paneel bij een paneelgrootte van circa 1,1 x 1,7 m. Voor de berekening worden de vermogens van de panelen bij elkaar opgeteld, mits ze gelijk georiënteerd zijn en allemaal onder dezelfde hellingshoek liggen. 
     
  • De oriëntatie van de panelen ten opzichte van de zon
    In Nederland levert een paneel georiënteerd op het zuiden het meeste op. Maar ook oriëntatie op het oosten en westen geeft nog voldoende opbrengst om het aanschaffen van zonnepanelen te overwegen. Op het noorden gericht leveren de zonnepanelen nog wel stroom op, maar vinden de meeste mensen de terugverdientijd te lang.
     
  • Hellingshoek van de panelen
    Wanneer de panelen op het zuiden zijn gericht, is de meest ideale hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden.

Rekening houdend met bovengenoemde factoren leveren zonnepanelen die ideaal georiënteerd zijn ongeveer tussen de 90 en 95 kWh per 100 Wp per jaar (0,9 kWh per Wp per jaar). De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden, in een hellingshoek van ongeveer 35 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit.

Bij een andere oriëntatie en hellingshoek zal de opbrengst minder zijn. Onderstaande tabel geeft in percentages weer hoeveel de opbrengst minder is ten opzichte van de ideale oriëntatie en hellingshoek. 

 

Rekenvoorbeeld 1

Oriëntatie en hellingshoek    Zuid en 35 graden
Aantal panelen 10
Vermogen per paneel 410 Wp
Totale oppervlak panelen 10 x  1,7 m2 = 17 m2


10 panelen x 410 Wp = 4.100 Wp totaal
In een ideale situatie levert een zonnepaneel 0,9 kWh per Wp per jaar op. 0,9 x 4.100 Wp = 3.690 kWh.
De tabel geeft aan dat bij deze oriëntatie en hellingshoek de opbrengst 100 % is, dus 3.690 kWh per jaar.

 

Rekenvoorbeeld 2

Oriëntatie en hellingshoek     West en 20 graden
Aantal panelen 10
Vermogen per paneel 410 Wp
Totale oppervlak panelen 10 x 1,7 m2 = 17 m2


10 panelen x 410 Wp = 4.100 Wp totaal
In een ideale situatie levert een zonnepaneel 0,9 kWh per Wp per jaar op. 0,9 x 4.100 Wp = 3.690 kWh.
De tabel geeft aan dat bij deze oriëntatie en hellingshoek de opbrengst 88 % is. Dus 88 % van 3.690 kWh = 3.247kWh per jaar.

Andere factoren die een rol spelen

Bovenstaande berekening geeft een goede indicatie van de opbrengst. In detail zijn er nog een aantal factoren die de opbrengst beïnvloeden:

  • Schaduwvorming op de panelen
    Schaduw van bomen, pijpen en schoorstenen op het dak en aangrenzende gebouwen hebben niet alleen een negatieve invloed op de panelen waar de schaduw opvalt, maar ook op alle andere hieraan gekoppelde panelen. Het is mogelijk om dit te ondervangen door de panelen niet in serie, maar parallel te schakelen. Deze optie is wel duurder, vanwege de extra benodigde elektronica.
  • Kwaliteit van de omvormer
    De omvormer moet afgestemd worden op de te verwachten prestaties van de zonnepanelen. Omvormers worden door productverbeteringen steeds efficiënter.
  • Vermogen omvormer
    Voor de omvormer gaat werken moet eerst een minimale hoeveelheid stroom opgewekt worden. Dit wordt het startvermogen genoemd. Hoe groter het vermogen van de omvormer, hoe hoger het startvermogen. In Nederland wordt vaak een kleinere omvormer gekozen dan het totale opwekvermogen van de zonnepanelen. Een omvormer met een kleiner vermogen levert eerder stroom bij weinig licht, maar zit bij volle zon sneller aan het maximale opwekvermogen van de omvormer. Per jaar levert dit kleinere vermogen meer stroom op.  
  • Energieverbruik omvormer
    De omvormer staat altijd aan ook als er geen stroom wordt opgewekt. Dit vraagt een kleine hoeveelheid stroom. Hoeveel stroom is afhankelijk van de omvormer zelf, maar bijvoorbeeld ook of er een zendmodule aanwezig is. Zo'n zender vraagt ook een kleine hoeveelheid stroom extra. 
  • Kwaliteit panelen
    Naast verschil in vermogen kunnen er ook (kleine) verschillen zijn in de opbrengst. Deze is afhankelijk van de temperatuur van de zonnepanelen en wordt temperatuurcoëfficient genoemd. Deze factor speelt vooral een grote rol bij hoge buitentemperaturen. Dit is in Nederland, door het gematigde klimaat, minder belangrijk.
  • Hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar
    In Nederland zijn er kleine verschillen in hoeveelheid en intensiteit van het zonlicht. Aan de kust is het aantal uren zon het hoogst.
  • Opbrengst per maand
    De opbrengst van zonnepanelen is niet het hele jaar gelijk. Bekijk de opbrengst het liefst over het hele jaar. In het overzicht vind je een indicatie van de opbrengst per maand in procenten over het hele jaar. 


    Bron: Milieu Centraal

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube