Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe kan ik de ventilatie in mijn woning verbeteren?

De mogelijkheden zijn afhankelijk van de huidige situatie:

 • Ik heb nog geen centraal (mechanisch) ventilatiesysteem in de woning
 • Ik heb een (mechanisch) ventilatiesysteem in de woning

Ik heb nog geen centraal (mechanisch) ventilatiesysteem in de woning

Als je nog geen centraal ventilatiesysteem in de woning hebt, dan kan deze aangelegd worden. Dit is ingrijpend, omdat hiervoor kanalen moeten worden aangelegd.

Kies je voor een mechanisch afvoersysteem dan moeten afvoerkanalen in de badkamer, toilet en in de keuken komen.

Wil je ? Dan moeten ook toevoerkanalen naar alle worden aangelegd.
 

Plaatsing decentrale ventilatie
Een andere mogelijkheid is decentrale ventilatiesystemen in de verblijfsruimtes plaatsen. Hierbij worden ventilatoren, eventueel voorzien van warmteterugwinning (WTW) in de gevels geplaatst. Dit kan als zelfstandige unit, maar kan ook in combinatie met een radiator.

Lees meer over de mogelijke ventilatiesystemen.

Ik heb een (mechanisch) ventilatiesysteem in de woning

Een bestaand mechanische afvoer ventilatiesysteem verbeter je door de ventilator te vervangen door een energiezuiniger exemplaar. Oude ventilatoren draaien vaak op wisselspanning. Moderne ventilatoren op gelijkspanning en verbruiken daardoor veel minder stroom.

Vraaggestuurde ventilatie
Wil je het mechanisch ventilatiesysteem vervangen? Kies dan voor een vraaggestuurd systeem. Bij vraaggestuurde ventilatie meten sensoren de luchtkwaliteit en past het systeem de snelheid van de ventilator aan. De sensoren meten de CO2 in de en de luchtvochtigheid in de natte ruimtes, zoals de badkamer. Hoe meer mensen zich in een ruimte bevinden hoe hoger het CO2 gehalte in de lucht wordt.
Zo ventileer je genoeg voor een gezond binnenklimaat en bespaar je energiekosten. Bij te veel ventileren gaat warmte verloren.

Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW)
Je kunt de ventilatie ook verbeteren door het mechanische afvoersysteem te vervangen door een . Normaal gesproken is dit ingrijpend omdat je toevoerkanalen moet aanleggen. 

Tegenwoordig zijn er ook WTW systemen speciaal voor renovaties. Bijvoorbeeld een systeem waarbij de toevoer van verse lucht plaatsvindt in het centrale trappenhuis van de woning. Een ventilator boven de deuren of in de binnenmuur van de verblijfsruimtes zorgt er voor dat verse lucht via de sleuf onder de deur wordt aangezogen en de vervuilde lucht via de ventilator in het centrale trappenhuis wordt geblazen. Via de bestaande afvoerkanalen in de toilet, badkamer en keuken wordt de lucht dan afgevoerd. Hier wordt de warmte uit lucht gebruikt om de verse lucht op te warmen.
 

Ventilatiewarmtepomp
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een ventilatie warmtepomp. Deze gebruikt de warmte van de ventilatielucht om daarmee (deels) de woning te verwarmen of om tapwater te verwarmen. Een dergelijke warmtepomp kan niet de hele warmtevraag van een woning oplossen, omdat de hoeveelheid warmte uit ventilatielucht niet genoeg is. Extra ventileren is niet zinvol, omdat dat ook weer meer energie kost.

Aandachtspunten

 • Ventileer met behulp van ventilatieroosters als je die hebt. Laat daarbij zo veel mogelijk alle roosters open, omdat de verse lucht dan gelijkmatig in de woning stroomt. Sluit ventilatieroosters tijdelijk als ze tochtklachten geven. Met zelfregulerende ventilatieroosters heb je minder last van tocht. 
 • Als jouw woning ventilatieroosters heeft kan je beter niet ventileren door het raam open te zetten. Dit geeft vaak tochtklachten. Daarnaast stroomt daardoor een groot deel van de verse lucht via het raam binnen, terwijl de ruimtes waar geen raam open staat minder geventileerd worden. Voor de afvoer van ventilatielucht zoekt de lucht de weg van de minste weerstand. 
 • Heb je wel een mechanisch ventilatie afvoersysteem maar nog geen ventilatieroosters? Laat ventilatierroosters plaatsen. Ventilatieroosters geven meer comfort en zijn veiliger. Zet je de ramen open dan krijg je last van tocht en bied je inbrekers de kans om in te breken.
 • Vervanging van kozijnen of beglazing is een goed moment om gelijk ventilatieroosters te laten plaatsen. Ventilatieroosters kunnen boven het glas worden geplaatst. 
 • Ventilatoren van ventilatiesystemen gaan ongeveer zo’n 15 tot 20 jaar mee.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube