Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe kan ik enkel glas vervangen door geïsoleerd glas met behoud van mijn bestaande kozijnen?

Vervanging van enkel glas door het gebruikelijke dubbel glas met behoud van de bestaande kozijnen is niet altijd mogelijk. Dit komt door het extra gewicht van het glas of omdat het profiel van het bestaande kozijnhout niet geschikt is. Dubbel glas is namelijk dikker dan enkel glas.

Je kunt ervoor kiezen de kozijnen of alleen de draaiende gedeeltes van het kozijn te vervangen. 

Wil je de bestaande kozijnen toch behouden? Of is vervangen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de woning een monument is? Dan kun je kijken naar de volgende alternatieven:

  • Vacuümglas
  • Monumentenglas
  • Enkel glas met coating
  • Voorzetramen
  • Overige alternatieven   

Vacuümglas

Vacuümglas bestaat uit twee glasbladen. De ruimte tussen de glasbladen is vacuüm getrokken en de glasbladen staan 2 mm van elkaar af door afstandhouders. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met HR+++ glas.

Vacuümglas is dunner dan HR++ glas, maar ook duurder. 

Monumentenglas

Monumentenglas bestaat uit twee glasbladen. De ruimte tussen de glasbladen, de spouw, is kleiner dan standaard dubbel glas of HR-glas.

Monumentenglas is slechts 9 of 10 mm dik. Dubbel glas of HR-glas 21 of 24 mm. Door het edelgas in de spouw heeft monumentenglas een redelijke isolatiewaarde.
Voor een traditioneel uiterlijk wordt monumentenglas vaak toegepast met getrokken glas. Bij dit glas zie je trekstrepen en het glas is niet overal even dik, waardoor het oppervlak een vertekend beeld geeft. 

Enkel glas met coating of folie

Enkel glas kan worden voorzien van een coating of folie. Deze coating of folie weerkaatst een deel van de warmte terug de de woning in. Een voordeel van folie is dat deze achteraf kan worden aangebracht. De isolerende werking hiervan is echter beperkt.

Voorzetramen

Het plaatsen van voorzetramen heeft niet hetzelfde effect als HR++ glas, maar het kan de kou wel beter buiten houden dan enkel glas. De isolatiewaarde kan extra verbeterd worden door de voorzetramen te voorzien van een coating of folie. 

Plaats je voorzetramen, maak ze dan draaibaar of demontabel. Zo kun je de achterliggende ruit gemakkelijk schoonmaken.

Overige alternatieven

Is het niet mogelijk om de isolatiewaarde van het glas te verbeteren? Goed sluitende raamluiken kunnen dan een alternatief zijn. 

Ook gordijnen, rolgordijnen en andere raamdecoratie kunnen een kleine verbetering geven op het energieverbruik, als ze niet voor de verwarming hangen.

Kozijnen kunnen beplakt worden met een kozijnfolie. Esthetisch een minder fraaie oplossing, maar wel een kleine verbetering op het energieverbruik. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube