Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe vraag ik een Starterslening aan?

Je moet zelf de Starterslening aanvragen via de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Je kunt een Starterslening alleen aanvragen bij een instantie die deze lening aanbiedt: de gemeente, de provincie of de woningcorporatie waar je het huis van koopt. Een hypotheekadviseur kan de hypotheek voor je afsluiten bij een geldverstrekker.

Starterslening aanvragen

Grofweg verloopt de aanvraag in vijf stappen:

  1. De aanvraag
    Je vraagt aan de gemeente, provincie of corporatie of je aan hun criteria voldoet. Zo ja, dan krijg je van hen een toewijzingsbrief. Je kunt dan online de aanvraag bij SVn indienen. Daarbij kun je aangeven welk bedrag je aan Starterslening wenst. Na bevestiging van je aanvraag kun je in de Mijn omgeving van SVn de documenten uploaden. De (hypotheek)adviseur kan vooraf met je bepalen wat reëel en wenselijk is.
  2. Toetsing
    De SVn toetst je aanvraag en documenten aan de voorwaarden van de gemeente en Nationale Hypotheek Garantie. 
  3. Definitieve offerte
    Voldoe je aan alle voorwaarden dan krijg je van SVn de definitieve offerte. Die moet je binnen de gestelde tijd ondertekend naar SVn terugsturen. Als het nodig is om deze termijn te verlengen, neem dan contact op met SVn.
  4. Hypotheekaanvraag
    Met deze definitieve offerte vraagt de (hypotheek)adviseur bij de geldverstekker de offerte voor de eerste hypotheek aan. Deze stuur je, samen met de door jouw getekende offerte voor de Starterslening naar SVn. 
  5. Notaris
    SVn maakt de aktestukken op en stuurt die naar de notaris. De notaris maakt een afrekeningsnota op en stuurt die naar SVn die het geld overmaakt naar hem. Je maakt zelf een afspraak voor het passeren.

Uitgebreidere informatie over de aanvraag vind je op de website van de SVn.

Aandachtspunten

  • De offerte voor de eerste hypotheek kun je pas aanvragen, nadat de definitieve offerte voor de Starterslening is uitgebracht. Via de adviseur kun je vooraf laten berekenen hoeveel je bij de eerste geldverstrekker kunt lenen. En daarmee wat de gewenste hoogte van de Starterslening is. Dat bedrag geef je op bij de aanvraag.
  • De Starterslening moet gelijktijdig met de hoofdlening bij de notaris passeren. De hoofdlening wordt als eerste hypotheek ingeschreven, de Starterslening als tweede hypotheek.
  • Let op de verschillende termijnen en doorlooptijden en zorg dat je op tijd de benodigde papieren in orde hebt.
  • De afsluitkosten van de Starterslening (€ 750) en de NHG-kosten (0,6 % van het leningbedrag) worden bij de notaris ingehouden op de lening.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube