Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat is een Starterslening?

Een Starterslening is een extra lening naast je eerste hypotheek. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van een woning en wat je maximaal kunt lenen bij een geldverstrekker. De lening wordt aangeboden door de gemeente, provincie of woningcorporatie. Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verzorgt de uitvoering van de Starterslening.

Combinatielening

De Starterslening bestaat uit twee delen: de eigenlijke Starterslening en een hulplening die Combinatielening heet. Uit die Combinatielening haalt SVn de eerste 3 jaren de noodzakelijke aflossingen op de Starterslening. Pas na die 3 jaar betaal je de rente en aflossing voor beide leningen.

Starterslening aanvragen

Je kunt een Starterslening  aanvragen bij de gemeente, provincie of woningcorporatie. Voordat je een eerste hypotheek krijgt bij de geldverstrekker, moet je een offerte voor de Starterslening hebben. Je doet dus eerst de aanvraag voor de Starterslening. Daarna ga je naar de geldverstrekker voor de hypotheekaanvraag. 

Aandachtspunten

  • Notaris
    De Starterslening moet gelijktijdig met de hoofdlening bij de notaris passeren. De notaris schrijft de hoofdlening in als eerste hypotheek en de Starterslening als tweede hypotheek.
  • Eigen geld
    De  maximale totale lening mag niet hoger zijn dan 100 % van de waarde van de woning. De kosten zijn echter altijd hoger dan die 100 %. Dat verschil moet je dus zelf bijbetalen. 
  • Voorwaarden
    Er gelden voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Starterslening. Daarnaast stelt je gemeente, provincie of woningcorporatie aanvullende eisen die onderling kunnen verschillen. 
  • Bijdrage
    In een aantal gemeenten moet de verkoper bijdragen in de kosten voor het verstrekken van de Starterslening van de koper. Dat vind je terug in de specifieke voorwaarden die de betreffende gemeente stelt.
  • Doorlooptijd
    Let op de verschillende termijnen en doorlooptijden. Zorg dat je op tijd de benodigde papieren in orde hebt.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube