Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoeveel erfbelasting moet ik betalen over mijn aandeel in de nalatenschap?

Hoeveel belasting je moet betalen hangt af van jouw relatie tot de persoon die de erfenis nalaat en hoe groot het bedrag of de waarde is van de nalatenschap. Dit is bepalend voor de hoogte van de vrijstelling en het tarief. De volgende vrijstellingen gelden in 2022:

 • Als je  fiscaal partner bent van de overledene: € 680.645 (let op )
 • Als je een kind of kleinkind bent van de overledene: € 21.559
 • Als je een ouder bent van de overledene: € 51.053
 • Als jij je niet in één van de bovenstaande situaties bevindt: € 2.274.

De belasting is als volgt vastgesteld:

Ontvangen nalatenschap na aftrek van de vrijstellingdoor partners en kinderendoor kleinkinderen door andere erfgenamen 
€ 0 tot € 130.42510 %18 %30 %
€ 130.425 en meer20 %36 %40 %

 

Aandachtspunten

 • Schenking
  Als een schenker een schenking heeft gedaan en binnen 180 dagen na dat moment overlijdt, dan telt de Belastingdienst deze schenking op bij de nalatenschap. Dit geldt niet voor schenkingen die onder de  vallen. Deze worden niet bij de nalatenschap opgeteld, ook niet als ze binnen 180 dagen voor het overlijden zijn gedaan.
 • Uitkering overlijdensrisicoverzekering
  Een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering die uitkeert na overlijden, wordt gerekend tot de nalatenschap. In feite keert een verzekering uit en erft men op dit punt niets van de overledene, maar de wetgever beschouwt dit wel zo. Dit noemt men een fictie. Een verzekeringsuitkering behoort echter niet tot de nalatenschap als niets onttrokken is aan het vermogen van de overledene. Door kruislings premie te betalen of de premie te splitsen, regel je dat niets aan het vermogen van de overledene is onttrokken. Het is echter wel zo dat het huwelijk de constructie moet kunnen dragen. Als je namelijk in gemeenschap van goederen bent getrouwd heeft kruislingse premiebetaling meestal geen effect. Beide echtgenoten betalen de premie dan uit het gezamenlijk vermogen. De uitkering is in dat geval voor de helft belast omdat de helft altijd is betaald door de overledene. Is er sprake van gescheiden vermogens, bijvoorbeeld bij huwelijkse voorwaarden of bij samenwoners, dan kan deze constructie aantrekkelijk zijn. Trouw je in beperkte gemeenschap van goederen, dan kan de uitkering vrijgesteld zijn wanneer de polis na het huwelijk tot het privë-vermogen blijft behoren van de verzekeringnemer en de partner de verzekerde is. De premie moet dan betaalt worden uit privé vermogen van de verzekeringnemer. Laat je over het premie splitsen altijd informeren door een financieel planner.
 • Partnerclausule
  Soms kan gebruik gemaakt worden van een partnerclausule of . Dit kan een fiscaal voordeel opleveren. Schakel een adviseur in om te beoordelen of zo’n clausule in jouw geval fiscaal voordelig is.
 • Woning
  Behoort een woning tot de nalatenschap, dan kun je uitstel van betaling van erfbelasting krijgen. Met name wanneer sprake is van een . Bedraagt de verschuldigde erfbelasting meer dan € 50.000, dan moet je zekerheid geven aan de Belastingdienst dat het bedrag wordt betaald. Het uitstel van betaling loopt via de afdeling Invordering van de Belastingdienst. Lees meer over de mogelijkheid om uitstel van betaling te krijgen ›

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube