Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat is de waarde van een woning voor de erf- en schenkbelasting?

Als je een woning erft of iemand deze aan je schenkt, gebruik dan voor de aangifte erf- en schenkbelasting de  in het jaar van overlijden of schenking. Je mag ook kiezen voor de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden of de schenking. Kies de laagste van de twee WOZ-waarden, zo bespaar je erf- of schenkbelasting.

WOZ-waarde van opvolgend jaar nog niet bekend

Als de WOZ-waarde van het opvolgende jaar nog niet bekend is op het moment dat je de aangifte schenk- of erfbelasting indient, geef dan de WOZ-waarde van het jaar van overlijden op. Zodra de WOZ-waarde van het volgende jaar bekend is, geeft de gemeente deze automatisch door aan de Belastingdienst. Verzoek de Belastingdienst de laagste van de 2 WOZ-waarden als uitgangspunt te nemen bij de vaststelling van de uiteindelijke aanslag schenk-of erfbelasting. 

Serviceflat

Als je een erft of geschonken krijgt, gebruik dan de lagere waarde in het economisch verkeer in plaats van de WOZ-waarde. De waarde in het economisch verkeer is de prijs die je voor de woning zou krijgen wanneer je die in de vrije markt verkoopt. Door de hoge servicekosten die met een dergelijke flat samenhangen is de WOZ-waarde vaak te hoog. Met het waardedrukkende effect van de servicekosten wordt namelijk geen rekening gehouden bij de bepaling van de WOZ. Laat de woning daarom taxeren en neem de verkoopwaarde op het moment van overlijden of schenking in de aangifte erf- of schenkbelasting op.

Aandachtspunten

 • WOZ-waarde te hoog
  Als je erfgenaam bent en je bent het niet eens met de WOZ-waarde, dan kun je een nieuwe  aanvragen. Vraag aan de gemeente om aan jou een eigen WOZ-beschikking toe te sturen, omdat je de nieuwe eigenaar van de woning bent. De gemeente moet de beschikking dan binnen 8 weken afgeven. Vervolgens heb je na ontvangst van de beschikking 6 weken de tijd om tegen deze beschikking in bezwaar te gaan als je de WOZ-waarde in de beschikking te hoog vindt. Op de beschikking staat aangegeven aan welk adres je het bezwaar moet richten.
 • Verhuurde woning
  Erf je een woning of krijg je een woning geschonken die aan iemand anders is verhuurd, dan mag je de zogenoemde leegwaarderatio toepassen. Dit zorgt voor een verlaging van de WOZ-waarde afhankelijk van de hoogte van de huur. Een lage huur leidt tot een grotere aftrek. De lagere WOZ-waarde geldt niet als je zelf de woning huurt of pacht. Als er een partner achterblijft, heeft dat ook geen invloed op de waarde van de woning. Ook dan geldt de WOZ-waardering. Ga bij een  uit van de waarde in onbewoonde staat.
 • Erfpacht
  Als je een woning erft of geschonken krijgt die op erfpachtgrond staat en jaarlijks een canon betaalt, dan mag je de WOZ-waarde voor de erfbelasting verlagen. Die verlaging bedraagt 17 keer de jaarlijkse
 • Verhuurde woning op erfpachtgrond
  Heb je een woning waarbij je de grond in erfpacht hebt? En verhuur je deze woning waarbij de huurder recht heeft op huurbescherming? Dan kun je de waarde als volgt berekenen: verminder eerst de WOZ-waarde met de waarde van de toekomstige erfpachtcanons. Bereken vervolgens het percentage waarmee je de aangepaste WOZ-waarde vermenigvuldigt (zie regels erfpacht en verhuurde woning hierboven). 
 • Geen woning
  Alleen onroerende zaken die in gebruik zijn als woning worden gewaardeerd naar de WOZ-waarde. Als je een los stuk grond erft, dan geldt de actuele waarde in het economisch verkeer. In dat geval moet de grond meestal worden getaxeerd. 

Hoe nu verder

 • ReplaceWithServiceCall(1685,'Publicatie');Schenken en nalaten (pdf)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube