Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Krijg ik uitstel van belastingbetaling als de geërfde woning nog niet is verkocht?

Als je een woning hebt geërfd, kan het soms moeilijk zijn om die woning te verkopen. Zelfs als je voor de woning een reële vraagprijs hebt gesteld. De Belastingdienst kan je dan onder voorwaarden extra uitstel van betaling van erfbelasting geven. Belangrijk daarbij is dat er weinig contant of bancair geld direct beschikbaar is in de erfenis. Als dat wel het geval is, dan kun je namelijk de aanslag erfbelasting uit de beschikbare gelden betalen.

Hoe gaat het uitstel in zijn werk? 

  • Lever binnen 8 maanden na overlijden het aangiftebiljet in. 
  • Binnen 3 maanden na het inleveren van het biljet ontvang je een aanslag .
  • Die aanslag erfbelasting moet je zonder uitstel binnen 2 maanden betalen.
  • Wil je uitstel van betaling aanvragen? Neem dan contact op met de Belastingtelefoon.
  • Standaard krijg je dan 2 maanden uitstel van betaling. Heb je problemen om de aanslag te betalen? Dan krijg je 10 maanden extra uitstel van betaling. In totaal heb je dan 12 maanden uitstel van betaling van de Belastingdienst. 
    • Is de woning onderdeel van een nalatenschap? Je kunt dan een extra uitstel van 12 maanden aanvragen. De Belastingdienst wil er dan wel zeker van zijn dat het geld wordt betaald. Bijvoorbeeld door het vestigen van een tweede hypotheek. De Belastingdienst vraagt dit als de aanslag erfbelasting meer dan € 50.000 is. Daarnaast moet de woning te koop staan. Dit uitstel kan worden verzocht bij de Belastingdienst/Unit Centrale Invordering, Tiberdreef 12, 3561GG Utrecht.
  • In totaal kun je dus tot maximaal 35 maanden uitstel van betaling krijgen vanaf het moment van overlijden.

 

Uitstel belastingbetaling erfenis woning
(klik om te openen in nieuw scherm)

In verband met corona is de belastingrente tussen 1 juni 2020 en 1 oktober 2020 tijdelijk verlaagd tot 0,01%. Inmiddels is de belastingrente weer 4%. 

 

Uitstel erfbelasting schrijnende situaties minderjarige kinderen

Wanneer de ouders van een minderjarig kind overlijden en het kind de ouderlijke woning erft, kan de situatie ontstaan dat het kind de ouderlijke woning moet verkopen om de erfbelasting te betalen. 

De staatssecretaris van Financiën vindt dat ongewenst en heeft daarom het invorderingsbeleid aangepast. Hierdoor kan een minderjarige erfgenaam om minimaal 5 jaar uitstel van betaling verzoeken. Voorwaarde is dat anders een schrijnende situatie zou ontstaan. Het verzoek moet daarom gegevens bevatten die de dreiging van een schrijnende situatie onderbouwt. De invorderaar van de Belastingdienst vraagt normaal gesproken om (hypothecaire) zekerheid dat de aanslag wordt betaald. Hij kan besluiten geen zekerheid te stellen wanneer dat onevenredige gevolgen voor de erfgenaam meebrengt.

Bevat de boedel van de overledene ook andere aanslagen dan de aanslag erfbelasting, dan kan daarvoor ook uitstel worden gevraagd. Ook hier wordt alleen uitstel verleend wanneer er anders sprake is van een schrijnende situatie bij de erfgenaam. Ook moet het gaan om een belastingaanslag van een natuurlijk persoon. De extra uitstelregeling geldt dus bijvoorbeeld niet voor een aanslag vennootschapsbelasting.

Aandachtspunten

  • Om in aanmerking te komen voor uitstel van betaling neem je contact op met de Belastingdienst. Je neemt contact op met het belastingkantoor dat vermeld staat op de aanslag erfbelasting.
  • Als je uitstel van betaling krijgt, dan ben je daarover  verschuldigd. De berekening van de belastingrente start vanaf acht maanden na het overlijden. Het percentage van de belastingrente is vanwege de coronacrisis verlaagd naar 0,01%. Na 1 oktober 2020 is dit percentage teruggegaan naar 4%. De belastingrente is normaal gesproken afhankelijk van de marktrenteontwikkeling.
  • Voorafgaand aan uitstel van betaling kun je ook uitstel krijgen voor het doen van aangifte. De Belastingdienst keurt een uitstel voor 5 maanden altijd goed. Wil je langer uitstel, dan moet je motiveren waarom je dat wil. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube