Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Ik ga trouwen of samenwonen. Wat gebeurt er met mijn (bank-) spaarhypotheek?

Wat de gevolgen zijn voor je (bank-) spaarhypotheek is afhankelijk van het huwelijk dat je sluit:

Je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 geldt een beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen als je trouwt. Vermogen dat voor het huwelijk jouw eigendom was, gaat hierdoor niet meer vanzelf voor de helft over op je partner. Trouw je, dan gaat een (bank-) spaarhypotheek ook niet altijd meer vanzelf voor de helft over naar je partner. 

Net als bij samenwoners kun je bij een beperkte huwelijksgemeenschap kiezen om je partner (een deel van) de uitkering te laten ontvangen. 

Dit kan zonder gevolgen voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet de vernieuwde (bank-) spaarhypotheek dan als een vervolg op de vorige (bank-)spaarhypotheek. De Belastingdienst houdt hierbij rekening met de looptijd en de hoogte van de premie of inleg tot het moment van wijziging. Als je op het moment van uitbetalen van de polis een fiscaal partner hebt, dan heb je recht op een verdubbeling van de hoge in .

Je trouwt in volledige gemeenschap van goederen

Tot 2018 trouwde je in volledige gemeenschap van goederen als je niets regelde. Als je nu wil trouwen in volledige gemeenschap van goederen, dan moet je naar de notaris om dat te regelen. 

Trouw je in volledige gemeenschap van goederen, dan vindt er  plaats. Je hebt dan beiden gezamenlijk recht op de uitkering uit de verzekering. Dit heeft verder geen gevolgen voor de belasting. Wij raden je aan de polis te laten beoordelen door een adviseur. Het is vaak verstandig de bepaling wie recht heeft op de uitkering bij leven en overlijden in de polis aan te passen. Als je op het moment van uitkeren van de polis een fiscaal partner hebt, dan heb je recht op een verdubbeling van de hoge  in .

Je trouwt op huwelijkse voorwaarden

Je kunt van de wettelijke regeling afwijken en eigen huwelijksvoorwaarden opstellen. Als je trouwt op huwelijkse voorwaarden en de (bank-)spaarhypotheek valt niet onder de (beperkte) huwelijksgemeenschap, dan kun je je echtgenoot/echtgenote als medeverzekeringnemer of begunstigde opnemen. Dit kan zonder gevolgen voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet de vernieuwde (bank-) spaarhypotheek als een voortzetting van de vorige (bank-) spaarhypotheek. 

De Belastingdienst houdt rekening met de looptijd en de hoogte van de premie of inleg tot het moment van aanpassing. Als je op het moment van uitkeren van de polis een fiscaal partner hebt, dan heb je recht op een verdubbeling van de hoge  in .

Samenwonen

Als je gaat samenwonen, zijn alleen de goederen die je samen hebt gekocht gemeenschappelijk. Jouw (bank-) spaarhypotheek hoort niet automatisch tot de gemeenschappelijke goederen.

Wil je dat je partner de helft van de uitkering krijgt, dan kun je hem of haar als medeverzekeringnemer of begunstigde opnemen. Dit kan zonder gevolgen voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet de vernieuwde (bank-) spaarhypotheek als een voortzetting van de vorige (bank-) spaarhypotheek. De Belastingdienst houdt rekening met de looptijd en de hoogte van de premie of inleg tot het moment van wijziging. Als je op het moment van uitbetalen van de polis een fiscaal partner hebt, dan heb je recht op een verdubbeling van de hoge  in .

Aandachtspunten

  • Maakt de (bank-) spaarhypotheek geen onderdeel uit van de huwelijksgoederengemeenschap? Of staat de (bank-) spaarhypotheek niet op naam van jullie allebei? Maar wordt je echtgenoot of samenwonende partner wel opgenomen als medeverzekeringnemer of medebegunstigde? Dan kan er sprake zijn van een belaste schenking. Dit is afhankelijk van de waarde van de verzekering, of er schenkvrijstellingen van toepassing zijn en van een eventuele tegenprestatie voor de verkrijging van de waarde in de verzekering. Mogelijk kun je een schenkvrijstelling toepassen of heb je voor de verkrijging van de waarde in de verzekering een bedrag betaald.
  • Let goed op de voorwaarden die van toepassing zijn bij belastingvrij schenken.
  • Wil je een beroep doen op de dubbele ? Dan is het niet nodig om je partner op te nemen als medeverzekeringnemer of begunstigde. Het is voldoende dat je in de aangifte inkomstenbelasting in het jaar dat je een uitkering ontvangt een beroep doet op de dubbele uitkeringsvrijstelling. Je moet in dat jaar wel van elkaar zijn. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube