Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik mijn polis of bankspaarrekening zonder fiscaal nadeel tussentijds beëindigen?

Of je je polis / bankspaarrekening kunt beëindigen zonder fiscaal nadeel is afhankelijk van het startmoment én of de polis / bankspaarrekening gekoppeld is aan de . De volgende situaties zijn mogelijk:

De polis of bankspaarrekening is verbonden aan de eigen woning

Een polis of bankspaarrekening die is verbonden aan de eigen woning heet  (spaarpolis) of  (bankspaarrekening). Bij zo'n polis of spaarrekening moet je je aan bepaalde regels houden. Vanaf 1 april 2017 ben je echter niet meer verplicht om minimaal 15 of 20 jaar premie te betalen of te sparen. Voorheen was dit vaak wel zo. Je blijft echter wel verplicht de uitkering te gebruiken om de  af te lossen.

De polis is afgesloten vóór 1 januari 1992 en NIET verbonden aan de eigen woning

Als je een kapitaalverzekering hebt afgesloten voor 1 januari 1992, kun je de kapitaalverzekering zonder fiscaal nadeel beëindigen. De minimale looptijd voor zo'n verzekering is al behaald. De uitkering uit een dergelijke verzekering is onbeperkt vrijgesteld in . Dat betekent dat je de uitkering niet hoeft op te geven in box 1 bij de belastingaangifte. 

De polis is afgesloten tussen 1 januari 1992 - 15 september 1999, NIET verbonden aan de eigen woning

Als je een kapitaalverzekering hebt afgesloten tussen 1 januari 1992 en 15 september 1999, dan kun je met ingang van 1 april 2017 de polis of bankspaarrekening altijd zonder nadeel fiscaal stoppen.

Je moet je dan wel tijdens de periode dat je het kapitaal hebt opgebouwd aan de voorwaarden hebben gehouden. De 2 belangrijkste voorwaarden zijn dat jaarlijks premie is gestort en dat de hoogste premie niet meer is dan tien maal de laagste premie.

De polis is afgesloten na 14 september 1999 en NIET verbonden aan de eigen woning

Deze polis valt in . De waarde wordt belast tegen een tarief van 31 %. De uitkering zelf is onbelast. De polis hoeft verder niet aan bijzondere voorwaarden te voldoen. Die zijn namelijk alleen van toepassing als er beroep kan worden gedaan op een vrijstelling.

Aandachtspunten

  • Als je samen het hele kalenderjaar fiscaal partners bent, heb je recht op een dubbele . Doe een beroep op deze dubbele vrijstelling in de aangifte inkomstenbelasting in het jaar dat de polis of bankspaarrekening tot uitkering komt.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube