Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Ik heb mijn oude huis en zonnepanelen verkocht. Wat zijn de gevolgen voor de btw?

Als je zonnepanelen hebt gekocht, de btw over de aanschaf en installatie in aftrek hebt gebracht en sindsdien geen btw aangifte meer hoeft te doen omdat je:

 • ontheven bent van administratieve verplichtingen, of
 • met ingang van 1 januari 2020 onder de nieuwe kleine ondernemersregeling valt, of
 • hebt verzocht met ingang van 1 januari van het jaar na aanschaf van de zonnepanelen om toepassing van de kleine ondernemersregeling.

Dan ben je bij verkoop van de woningen en de zonnepanelen geen btw verschuldigd.

Tijdige afmelding Belastingdienst

Wel moet je de Belastingdienst een brief sturen waarin je aangeeft dat de woning en zonnepanelen zijn verkocht. Ter onderbouwing kun je een kopie van de notariële leveringsakte bijvoegen. Geef ook aan op welke datum het energiecontract van de oude woning is stopgezet. Ook verzoek je daarin om je per die datum af te voeren voor het btw-ondernemerschap 'in verband met de staking van de exploitatie van de zonnepanelen'. Hier bestaat geen standaard formulier voor.

Op die manier kun je voorkomen dat de Belastingdienst je nog steeds aanmerkt als ondernemer voor de btw en ook de kleine ondernemersregeling nog toepast, als je in de toekomst weer een woning met zonnepanelen gaat kopen. Hier vind je het adres van de belastinginspectie van jouw gemeente. Richt de brief aan de afdeling Omzetbelasting.

Let op! Afmelden hoeft niet als je al in het bezit bent van nieuwe zonnepanelen op de nieuwe woning of al een (nieuwbouw)woning hebt gekocht waarmee je verwacht regelmatig energie terug te gaan leveren. 

Aandachtspunten

 • De kopers van de woning en zonnepanelen kunnen geen btw in aftrek brengen. Je geeft hen namelijk bij de verkoop van de zonnepanelen geen btw-factuur. In de praktijk wordt de woning inclusief de zonnepanelen doorverkocht waarbij er geen specifieke prijs voor overname van de zonnepanelen wordt overeengekomen. 
 • De kopers hoeven de zonnepanelen niet te melden bij de netbeheerder omdat de installatie als het goed is al is aangemeld door de vorige bewoners. Het kan verstandig zijn om wel aan de energieleverancier door te geven om onduidelijkheden bij de opname van meterstanden te voorkomen.
 • Ik heb al zonnepanelen en ga verhuizen - Belastingdienst

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube