Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik iemand machtigen om te tekenen voor de overdracht van mijn woning?

Het is verstandig om zelf bij de  van de woning aanwezig te zijn. Gebeurt er iets onverwachts, dan kan de notaris dit meteen met je bespreken. 

Is dit echt niet mogelijk? Machtig dan iemand anders om voor jou de overdracht te regelen. 

Dit doe je via een volmacht. Je kunt bijvoorbeeld je broer, vriend(in), notaris of de makelaar machtigen. Een volmacht wordt meestal schriftelijk geregeld. Je kunt zelf een volmacht opstellen waarin je duidelijk aangeeft aan wie je een volmacht verleent. En dat jij diegene machtigt om namens jou de woning over te dragen of geleverd te krijgen.

Je kunt ook kiezen voor een notariële volmacht. Dan helpt de notaris bij het opstellen van de volmacht. De volmacht wordt dan bij notariële akte verleend. Dan is er geen twijfel mogelijk dat de volmacht voldoet aan de eisen.

Overleg met de notaris welke volmacht in jouw geval het beste is. 

Vestigen hypotheek 

Wil je een ander niet alleen machtigen voor de overdracht van het huis, maar ook machtigen om te tekenen voor de hypotheek? Dan heb je geen keuze. Dit kun je alleen regelen met een notariële volmacht. In één volmacht kun je dan zowel de hypotheek als de overdracht van de woning regelen. 

Verkoop je de woning? De notaris zorgt er voor dat jouw hypotheek uitgeschreven wordt uit het hypotheekregister, nadat de hypotheek is afgelost. Je hoeft daarvoor zelf geen actie te ondernemen, dus ook niemand te machtigen.

Aandachtspunten

  • Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of staat de woning op naam van jou én je partner, dan moeten jullie allebei de volmacht tekenen.
  • Informeer vooraf bij de notaris naar de kosten van een volmacht.

Hoe nu verder

  • Notaristelefoon: voor vragen over de notariële volmacht

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube