Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Mag ik de slimme meter weigeren?

Ja, je mag de slimme meter voor gas en elektriciteit weigeren op grond van de wet. Er moet dan wel sprake zijn van een aansluiting van maximaal 3 x 80 A respectievelijk 40 m3 per uur. De meeste consumenten hebben zo’n aansluiting.

Over enkele jaren kan dit anders zijn. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer (wetsvoorstel Afbouw salderingsregeling) dat voorziet in een verplichting om een digitale meter te accepteren die niet alleen de afname van elektriciteit registreert, maar ook de teruglevering via zonnepanelen kan registreren. Dit kan een slimme meter zijn, die op afstand uitleesbaar is of een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is. Heb je op dat moment nog geen slimme meter, omdat je die bijvoorbeeld eerder geweigerd hebt, dan krijg je die nog een keer kosteloos aangeboden. Weiger je die slimme meter, dan moet je wel een digitale meter accepteren. Netbeheerders zijn op dit moment druk bezig met de uitrol van de 'slimme meter'. Momenteel beschikt 80 % van alle kleinverbruikers al over zo’n meter. Op termijn moet naar verwachting iedereen een slimme of digitale meter hebben. Je riskeert een boete als je hier niet aan meewerkt.

Bij stadsverwarming of blokverwarming is het niet mogelijk om een slimme meter te weigeren. Wel kun je de meter laten instellen zodat deze niet op afstand uit te lezen is.

Aandachtspunten

 • Uitleesfunctie uitzetten
  Je kunt de slimme meter laten installeren, maar de ‘uitleesfunctie’ van de meter door de netbeheerder uit laten zetten. In dat geval moet je voor de jaarafrekening of bijvoorbeeld bij een verhuizing zelf op de ouderwetse manier de meetgegevens doorgeven. Je moet die gegevens zelf aflezen van de slimme meter.
 • Zonnepanelen
  Sommige analoge meters hebben een terugloopblokkering. Bij de aanschaf van zonnepanelen kan dit een probleem zijn, omdat de terugloopfunctie van belang is bij het terugleveren van opgewekte zonne-energie aan het elektriciteitsnet.
  Een energieleverancier zal in zo’n geval aangeven dat je een slimme meter moet accepteren. Wettelijk gezien ben je dat echter nog niet verplicht.
 • Slimme meter al aanwezig
  In situaties waarin de slimme meter al aanwezig is, bijvoorbeeld bij verhuizing naar een woning met een slimme meter, kan de slimme meter niet meer geweigerd worden. Wel is het dan ook mogelijk de uitleesfunctie door de netbeheerder uit te laten zetten. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube