Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Ben ik verplicht om een slimme meter te accepteren bij de aanschaf van zonnepanelen?

Je bent niet verplicht om een  te nemen. Je meter moet het terugleveren van energie wel kunnen meten op momenten dat je meer energie opwekt dan dat je zelf gebruikt. Dit wordt  genoemd.

Terugloopblokkering

Niet alle elektriciteitsmeters kunnen het terugleveren van stroom meten. Een aantal analoge meters en sommige digitale meters hebben namelijk een terugloopblokkering. In dat geval is een digitale of een slimme meter nodig om de teruggeleverde stroom te meten.

Je netbeheerder weet of je meter geschikt is voor teruglevering. Hij geeft dat aan nadat je jouw  hebt aangemeld via www.energieleveren.nl

Analoge of ferrarismeter

De meeste analoge of ferrarismeters zijn niet gemaakt voor het terugleveren van stroom. Hierdoor kunnen ze onnauwkeurig zijn. Daarom willen enkele netbeheerders deze analoge meters vervangen als zonnepanelen worden geïnstalleerd. Om discussie te voorkomen wordt het laten hangen van deze meters nog toegestaan. De meeste netbeheerders vervangen tot nu toe analoge meters alleen als er een terugloopblokkering op zit. 
De minister heeft een wetsvoorstel ingediend om het salderen af te bouwen. Waarschijnlijk worden daarvoor alle bestaande analoge meters verplicht vervangen door een slimme meter of een digitale meter. Een digitale meter kan alleen geplaatst worden als de netbeheerder die nog in voorraad heeft. Bij een slimme meter kun je ervoor kiezen om het automatisch zenden van de gebruiksgegevens uit te zetten. De slimme meter werkt dan nagenoeg hetzelfde als de digitale meter.   

Je krijgt ook meteen een nieuwe gasmeter als je elektriciteitsmeter wordt vervangen. Deze mag je weigeren, maar uiteindelijk plaatsen de netbeheerders bij iedereen een nieuwe gasmeter.

Aandachtspunten

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube