Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Hoe kan ik toch zonne-energie opwekken?

Als je dak niet geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen of als je woning niet beschikt over een eigen dak dan zijn er verschillende mogelijkheden om toch je eigen zonne-energie op te wekken: 

1. Koop zonnepanelen van een zonnepanelenproject bij jou in de buurt, binnen een bepaalde postcoderoos

2. Koop zonnepanelen van een zonnepanelenproject elders in Nederland.

Zonnepanelen kopen via een project in de buurt

Bij deze optie koop je zonnepanelen die in jouw buurt geïnstalleerd worden. Je wordt lid van een lokale coöperatie, om te kunnen profiteren van de subsidie Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Of misschien ben je zelf betrokken bij het opzetten van zo’n coöperatie. Je kunt ook klant van een bedrijf worden dat een coöperatie heeft georganiseerd, waarna je automatisch lid wordt, zoals bij Solar Greenpoint.

Deelnemen in een lokale coöperatie
Deelnemen is vaak al mogelijk vanaf 1 zonnepaneel. Vanwege de schaalgrootte heb je bij weinig panelen niet het nadeel van relatief hogere installatiekosten. Later kun je makkelijk panelen bijkopen.

Dit is ook mogelijk voor wie al zonnepanelen op het eigen dak heeft, maar niet genoeg om z’n hele stroomverbruik te compenseren. Je kunt aanvullen tot jouw jaarverbruik als je deelneemt aan een postcoderoosproject.

Lid worden van een coöperatie in de buurt is ook mogelijk voor huurders. Je hebt hiervoor geen toestemming nodig van de huiseigenaar, behalve als je huurt inclusief energie.

Ga je later verhuizen buiten het postcodegebied waarvoor de postcoderoosregeling geldt, dan kun je daarna niet meer van het belastingvoordeel profiteren.

Voor een goede afhandeling is medewerking van jouw energieleverancier nodig. Nog niet alle energieleveranciers werken mee. Om administratieve redenen zal het vaak nodig/wenselijk zijn dat alle leden van de coöperatie klant zijn bij dezelfde energieleverancier.

 

Klant worden van een bestaande organisatie
Via Solar Greenpoint kun je samen met buurtgenoten een zonnepark laten bouwen. Bijvoorbeeld op een dak of in een weiland. Je kunt ook meedoen met bestaande zonneparken. Je koopt dan zoncertificaten en wordt mede-eigenaar van de installatie. Je betaalt per zonnepaneel en kunt per project uitrekenen hoeveel geld je bespaart.

Solar Greenpoint maakt gebruik van SDE + en maakte gebruik van de postcoderegeling.

Solar Greenpoint werkt samen met Vandebron, Greenchoice en Qurrent. Als je daar al klant bent, wordt de opgewekte stroom direct verrekend met de stroom die je hebt verbruikt. Ben je geen klant bij deze energieleveranciers, dan krijg je aan het einde van het jaar de opbrengst van de zonnestroom overgemaakt.

Een product dat inmiddels niet meer wordt aangeboden is Zonnehub van Eneco. Hierbij kon je je zonnepanelen laten installeren op een dak in de buurt. Van een school of een kantoor bijvoorbeeld. Je betaalde per zonnepaneel. Het rendement is relatief aan de prijs van stroom. Bij veranderingen in de energiebelasting en de kWh-prijs verandert dus ook je rendement.

Zonnehub maakte gebruik van de postcoderegeling. Dat levert je belastingvoordeel op, zodra je zelf of met jouw buurtgenoten zonnepanelen hebt. Voorwaarde bij Zonnehub was dus wel dat er een zonnepaneelproject in de buurt moest zijn of worden opgericht. De administratie voor het oprichten van een energiecoöperatie werd geregeld door ZonneHub, daar had je dus geen omkijken naar. Een andere voorwaarde was dat je klant moest zijn bij Eneco. Inmiddels biedt Eneco dit product niet meer aan. De bestaande collectieven zijn overgenomen door Groendus

Zonnepanelen kopen via een project elders in Nederland

Zonnepanelendelen.nl
Via zonnepanelendelen.nl kun je ook investeren in zonneparken. De website werkt samen met onder andere met Engie en Greenchoice, maar je hoeft geen klant te zijn bij een van deze energiebedrijven. Het bespaarde bedrag wordt verrekend met de energienota of wordt direct overgemaakt.

Een belangrijk verschil met voorgaande initiatieven: je hoeft niet in de buurt te wonen van een zonnepark, want zonnepanelendelen.nl maakt geen gebruik van de postcoderoosregeling. Zonnepanelendelen.nl heeft dus niet het belastingvoordeel van de postcoderegeling, maar maakt gebruik van andere belastingregelingen. Hierdoor hoef je bij hen niet duurder uit te zijn.

Je betaalt niet per paneel, maar kiest voor een bedrag vanaf € 25. Via een obligatiesysteem krijg je een deel van de opbrengsten. De drempel om mee te doen is dus wat lager. Je hoeft ook geen lid te worden van een coöperatie. Het rendement is per project verschillend. 

Vrijopnaam
Vrijopnaam is een energieleverancier en werkt niet samen met een grote gevestigde partij. Je moet overstappen als je voor de panelen van Vrijopnaam kiest.

Na de overstap kun je zonnepanelen kopen voor € 99 per stuk, een prijs die flink lager is dan een paneel bij de gestopte ZonneHub. Dat komt doordat die laatste gebruik maakt van de postcoderoosregeling. Je legt bij Vrijopnaam dus een lager bedrag in dan bij een postcoderoosregeling, maar je ziet daardoor minder terug op je rekening. 

Wat je niet zelf opwekt via de gekochte zonnepanelen, wordt alsnog geleverd door Vrijopnaam. Het gaat hierbij om groene stroom. Dat deel kun je niet salderen. Bij Vrijopnaam wordt je ook automatisch lid van een coöperatie, maar je hoeft niet in de buurt te wonen van een zonnepark. Je koopt panelen uit een bestaand zonnepark en van het ingelegde geld worden weer nieuwe zonneparken gebouwd.  

Aandachtspunten

  • Doel
    Bepaal voor jezelf of je duurzame initiatieven wilt ondersteunen of dat je een (hoog) rendement wilt halen op je investering. Ook is het van belang voor jouw keuze of je de door jouw investering opgewekte stroom terug wilt zien op je energierekening.
  • Energieleverancier
    Bij sommige projecten zit je vast aan een energieleverancier; overstappen wordt dan in veel gevallen lastiger. Er kunnen maandelijkse of jaarlijkse kosten zijn voor administratie, onderhoud, verzekeringen. Informeer goed of deze kosten van tevoren vastliggen of jaarlijks bepaald worden. 
  • Contract
    De contractduur wisselt. In veel gevallen ben je permanent eigenaar van de zonnepanelen, dus tot ze het niet meer doen, ook al duurt dat 35 jaar. In andere gevallen heb je een eigendomscontract voor een bepaald aantal jaren. Daarna moet je weer nieuwe panelen kopen om van de opgewekte stroom te profiteren.
  • Postcoderoosregeling
    De postcoderoosregeling garandeert het belastingvoordeel voor een periode van 15 jaar. Het is niet altijd mogelijk de deelname voortijdig op een gunstige manier te beëindigen of de panelen door te verkopen.
    Met deze regeling heb je recht op teruggave van de energiebelasting afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen op jouw naam. Dit worden zonparticipaties genoemd. Met deze regeling kun je alleen de energiebelasting terugkrijgen, niet de . Update april 2021 de postcoderegeling is vervangen door de subsidieregeling Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). 
  • Onderzoek
    Probeer altijd te achterhalen welk merk en type panelen en omvormers geplaatst worden en welke garanties gelden. Kijk goed wie verantwoordelijk is voor het aanspreken van fabrikanten of leveranciers op garantie, als er wat mis gaat. Informeer naar de samenstelling van het bestuur van de coöperatie waarvan je lid wordt. Misschien wil je zelf actief worden in het bestuur.

Hoe nu verder

 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube