Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Mijn kapitaalverzekering valt vrij door verhuizing. Wat zijn de gevolgen voor de nieuwe eigenwoningschuld?

Als een  of  in  tot uitkering komt, kun je onder voorwaarden gebruik maken van een . De Belastingdienst registreert de vrijgestelde uitkering omdat je in sommige situaties voor dat bedrag geen nieuwe kunt afsluiten bij de aanschaf van de volgende eigen woning. Deze beperking wordt aangeduid als de “imputatieregeling”. 

Door de imputatieregeling bedraagt de maximaal de totale verwervingskosten van de nieuwe woning min de vrijgestelde uitkering van de kapitaalverzekering. Als de verwervingskosten hoog genoeg zijn, kan de volledige bestaande eigenwoningschuld die je op je voorgaande woning had dus herleven. Het is hierbij wel belangrijk om rekening te houden met de eisen van de . Uitgangspunt daarbij is dat de aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50 % van de waarde van de woning.

Als je met de vrijgestelde uitkering de eigenwoningschuld hebt afgelost, dan leidt dat vaak tot een vergroting van de overwaarde in de woning. Door toepassing van de  wordt verwacht dat je de hoogte van de vrijgestelde uitkering aanwendt voor de aankoop van een nieuwe woning. 

Voorbeeld
X koopt in 2009 een woning voor € 400.000 en sluit een spaarhypotheek ter grootte van € 430.000 af met een . In 2021 verkoopt X de woning voor € 400.000 en keert de verzekering € 100.000 uit, waarmee de gedeeltelijk wordt afgelost. De volledige uitkering valt onder de uitkeringsvrijstelling en is daardoor onbelast. De eigenwoningschuld is € 430.000 min de uitkering € 100.000. Daardoor wordt de eigenwoningschuld van X € 330.000. De verkoopprijs is € 400.000. Hierdoor is de overwaarde van X € 70.000.

In 2023 koopt X een nieuwe woning voor € 550.000. Bij de financiering van de lening mag door de  maximaal € 480.000 geleend worden (door de overwaarde op de oude woning van: € 70.000). Door de imputatieregeling mag de bestaande eigen woningschuld maximaal bedragen: de totale verwervingskosten van de nieuwe woning -/- de vrijgestelde uitkering. Dat betekent dat er maximaal € 450.000 (€ 550.000 -/- € 100.000) onder het kan vallen. De bestaande eigenwoningschuld was echter € 430.000, dus deze kan geheel aflossingsvrij worden beleend. Het extra leningdeel van € 30.000 voor de aankoop van de nieuwe woning moet verplicht minstens annuïtair worden afgelost om het recht op renteaftrek te hebben.  

Hoe nu verder

  • De fiscale aspecten van de (bank)spaarhypotheek
  • De Belastingwijzer (pdf): lees meer over de belastingaangifte en kapitaalverzekeringen

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube