Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moet ik belasting betalen over ontvangen schadevergoeding?

Je kunt als particulier om verschillende redenen een schadevergoeding ontvangen. Zo kan de vergoeding verband houden met:

 • Waardevermindering van de woning
 • Verlies van arbeidsvermogen
 • Uitkering van een verzekeraar
 • Vergoeding voor inkomensderving

Waardevermindering van de woning

Als de vergoeding betrekking heeft op waardevermindering van de woning, dan is de vergoeding belastingvrij. Je kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de vergoeding als de woning in waarde daalt door beperkingen in een bestemmingsplan. Denk bijvoorbeeld aan beperking van de uitbreidingsmogelijkheden van je woning. Dit is directe planschade. Maar ook als bijvoorbeeld in de buurt een industrieterrein wordt gebouwd. Dit is indirecte planschade.

Verlies van arbeidsvermogen

Een vergoeding voor het verlies van arbeidsvermogen is belastingvrij, bijvoorbeeld een compensatie voor een bedrijfsongeval.

Uitkering van een verzekeraar

Uitkeringen van een verzekeraar voor schade of verlies van persoonlijke zaken zijn belastingvrij.

Vergoeding voor inkomensderving

Een schadevergoeding voor inkomensderving is belast en moet je in de aangifte inkomstenbelasting opgeven.
Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn als een toegangsweg naar de opdrachtgever wordt afgesloten en daardoor onbereikbaar is. Je krijgt dan (tijdelijk) een vergoeding voor gemiste inkomsten. Je kunt ook recht hebben op een vergoeding wanneer je door onrechtmatig ontslag loon mis bent gelopen. 

Vergoeding voor bouwvertraging

Wanneer in een contract de bepaling is opgenomen dat vertragingsschade wordt vergoed zal deze vertragingsschade in de regel onbelast zijn. Het eigenwoningforfait omvat namelijk al alle inkomsten uit een eigen woning en vertragingsschade is niet een schadevergoeding ter vervanging van andere inkomsten die wel belast zijn.

 

Aandachtspunten

 • Als je vooraf zekerheid wilt over de vraag of je de ontvangen schadevergoeding in de aangifte inkomstenbelasting moet opgeven, is het verstandig deze vraag schriftelijk aan de Belastingdienst voor te leggen. 
 • Sommige verzekeraars verstrekken voor de zekerheid een belastinggarantie bij bepaalde vergoedinguitkeringen. Als je van de Belastingdienst dan toch een belastingaanslag ontvangt met betrekking tot de uitgekeerde schadevergoeding, dan zal de verzekeringsmaatschappij die belasting voor haar rekening nemen.
 • Ook als je de vergoeding ontvangt als ondernemer kun je voor de fiscale gevolgen terecht bij de Belastingdienst of een fiscaal adviseur. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube