Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moet ik een WOZ-taxateur binnenlaten?

Nee, je bent het niet verplicht. In de volgende gevallen kun je weigeren de WOZ-taxateur binnen te laten:

 • De taxateur komt onaangekondigd langs
 • Je hebt (nog) geen bezwaarschrift ingediend tegen de WOZ
 • Je hebt in het bezwaarschrift geen factoren genoemd die inpandige taxatie vereisen.

Je mag de inpandige taxatie weigeren als je van mening bent dat het niet noodzakelijk is voor de waardevaststelling van de woning. In dat geval stuurt de taxateur meestal een vragenformulier, waarin hij informatie opvraagt die relevant is voor de waardevaststelling van de WOZ.

Verleen je geen medewerking aan de inpandige taxatie en ook niet aan het vragenformulier? En achteraf blijkt dat dit wel noodzakelijk was voor de gemeente om de WOZ-waarde vast te stellen? Dan rust op jou in een eventuele beroepsprocedure een zwaardere bewijslast. De gemeente kan namelijk in deze situatie eerder fouten maken bij het vaststellen van de WOZ-waarde.

Bezoek is vooraf aangekondigd

Heeft de taxateur zijn bezoek vooraf aangekondigd? Het is verstandig om de taxateur binnen te laten om de woning inpandig te taxeren.

De taxateur van de gemeente is ervoor verantwoordelijk dat het bezoek zorgvuldig verloopt. Dat betekent dat de taxateur geen "overval" pleegt, niet naar binnen gaat als er geen volwassenen thuis zijn, zich altijd legitimeert en het doel mededeelt waarom hij de woning van binnen wil zien.

Komt het tijdstip in de aankondiging niet uit? Spreek dan een ander tijdstip en dag af.

Bezwaarschrift

Als je in het bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde argumenten noemt die zich richten op de inpandige kwaliteit van de woning, is een inpandige opname van de woning nodig.

Alleen als de waarde ook kan worden bepaald zonder de inpandige taxatie, mag de gemeente niet aandringen op de inpandige taxatie.

De taxateur komt onaangekondigd langs

De gemeente is niet verplicht om een bezoek vooraf aan te kondigen. Je bent dan ook niet verplicht om een onaangekondigde taxateur op dat moment binnen te laten voor inpandige taxatie. Spreek eventueel een ander tijdstip en dag af. Of vraag de taxateur om een vragenlijst toe te sturen.

Aandachtspunten

 • Proportionaliteit
  Bij de waardevaststelling van de juiste WOZ-waarde streeft de gemeente ernaar om de burgers daarbij zo weinig mogelijk te belasten. Bij de betreding van woningen moet de gemeente daarom het proportionaliteitsbeginsel hanteren. Dit betekent dat het belang bij het betreden in verhouding moet staan tot het ongemak dat het daarmee oproept. Daarom verzoekt de gemeente bij de WOZ-waardevaststelling niet standaard bij iedere woning om een inpandige taxatie. Wel komt dit regelmatig voor als er een bezwaarschrift tegen de WOZ is ingediend. De inpandige taxatie moet dan wel noodzakelijk zijn om te kunnen controleren of het bezwaar gegrond is. 

Hoe nu verder

 • De WOZ uitgelegd (pdf): informatie over de WOZ en voorbeelden jurisprudentie
 • Hoe maak ik bezwaar tegen de WOZ?
 • Hulp nodig bij het maken van bezwaar of beroep? Raadpleeg een WOZ-adviseur of lokale makelaar. Sommige adviseurs werken tegen een geringe vergoeding of volgens het no cure no pay principe.  

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube