Kennisbank
Ben ik verplicht mee te werken aan het WOZ-vragenformulier?
Je bent verplicht om mee te werken aan de WOZ-vragenlijst voor zover je dat kunt. De is namelijk van belang voor het bepalen van de hoogte van verschillende belastingen. Jouw medewerking gaat niet zover dat je kosten moet maken om de vragen te beantwoorden.
Als je het vragenformulier niet of niet volledig beantwoordt, kan de gemeente verzoeken om de woning inpandig te taxeren. Je bent niet verplicht om de WOZ-taxateur binnen te laten. Ook als er vragen worden gesteld die niet noodzakelijk zijn voor de waardevaststelling van de woning, dan hoef je deze niet te beantwoorden.
Geen medewerking
Verleen je geen medewerking aan het vragenformulier en blijkt achteraf dat dit wel noodzakelijk was voor de gemeente om de WOZ-waarde vast te stellen? Dan krijg je een zwaardere bewijslast in een eventuele beroepsprocedure. De gemeente kan namelijk in deze situatie eerder fouten maken bij het vaststellen van de WOZ-waarde.
Digitaal formulier
Sommige gemeenten of belastingsamenwerkingsverbanden verzoeken je om een digitaal formulier in te vullen. Ook hierbij geldt dat je verplicht bent hieraan mee te werken voor zover je dat kunt. Gemeenten vragen daarbij ook of je foto's wil maken van het interieur. Net zoals bij een normaal vragenformulier geldt hierbij dat gemeenten hierom alleen mogen vragen als dit voor de WOZ-waarde van de woning van belang kan zijn. Daarbij kan een foto van keuken of badkamer, kozijnen of vaste vloer van belang zijn om te bewijzen hoe gedateerd de woning is of wat de staat van onderhoud is, maar een foto van de woonkamer waarop voornamelijk meubilair staat afgebeeld is voor de WOZ-waarde in het algemeen niet relevant en hoef je dus ook niet zonder duidelijke reden te verstrekken.
Dit vindt Vereniging Eigen Huis
Huiseigenaren zijn niet verplicht om foto’s op te sturen. Vereniging Eigen Huis deelt de zorgen van huiseigenaren en vindt dat gemeenten niet goed duidelijk maken waarom zij ervoor kiezen om foto’s op te vragen. Vaak zijn zaken als badkamer, slaapkamer en keuken smaakgevoelige delen van de woning. De waarde daarvan wordt door kopers vaak verschillend ingeschat. De waarde zou zoveel mogelijk moeten worden gebaseerd op meer objectieve gegevens zoals oppervlakte, ligging en staat van onderhoud. Ook is het de vraag of het opvragen van foto’s wel proportioneel is. Kan de gemeente niet zelf en op een andere, minder vergaande manier de waarde van woningen bepalen? Inmiddels hebben BVNL en de PVV kamervragen hierover gesteld aan minister Hugo de Jonge (Wonen).
Aandachtspunten
- Sommige gemeenten combineren de WOZ voormelding met de permanente marktanalyse. Je krijgt dan inzicht in de verwachte WOZ-waarde voor het volgende jaar. Tegelijkertijd vraagt de gemeente vaak ook om informatie over de woning.
- Gemeenten vragen regelmatig om het taxatierapport dat je hebt aangevraagd voor het verkrijgen van de financiering van de aankoop van de woning of voor de bekostiging van de verbouwing. Je bent niet verplicht om (een kopie van) dit rapport toe te sturen. Hier kunnen namelijk (privé) gegevens in staan die niet relevant zijn voor de WOZ-vaststelling. Het is wel verstandig om de gemeente te informeren met de gegevens die relevant zijn voor de WOZ-waarde.
Hoe nu verder
- WOZ uitgelegd (pdf)