Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nieuwe richtlijnen gebruik foto's voor WOZ-waardebepaling

De Waarderingskamer heeft richtlijnen opgesteld om gemeenten te helpen zorgvuldig om te gaan met foto’s van inwoners voor de WOZ-waardebepaling van hun woning. Vereniging Eigen Huis is blij dat er nu een duidelijke instructie ligt.

Niet alle woningkenmerken die de gemeente (of het belastingsamenwerkingsverband) nodig heeft voor een nauwkeurige waardebepaling zijn van buiten zichtbaar, zoals de staat van de keuken of badkamer. De gemeente is daarom deels afhankelijk van de bewoner om zulke informatie door te geven. Toen een aantal gemeenten in 2022 interieurfoto’s opvroeg bij hun inwoners, leidde dat tot boze inwoners en zelfs Kamervragen. 

Met de richtlijnen van de Waarderingskamer is duidelijk wat een gemeente mag vragen en hoe inwoners daaraan kunnen voldoen, zonder inbreuk op hun privacy te doen. De WOZ-waakhond schrijft voor dat gemeenten het hun inwoners zo gemakkelijk mogelijk moeten maken en hen uitgebreide en duidelijke instructies te geven. Bovendien moeten alle gegevens en foto’s zorgvuldig verwerkt en niet onnodig bewaard worden.

Bekijk de richtlijnen van de Waarderingskamer

Niet verplicht

Hoewel huiseigenaren bepaalde informatie verplicht moeten aanleveren, benadrukt de Waarderingskamer in de instructie dat huiseigenaren altijd zelf beslissen op welke manier zij de dat doen. Foto’s insturen is dus nooit verplicht en gemeenten of belastingsamenwerkingsverbanden moeten expliciet aangeven dat zij geen voorkeur hebben hoe huiseigenaren bepaalde informatie aanleveren. 

Levert de huiseigenaar foto’s aan, dan geeft de Waarderingskamer duidelijke richtlijnen hoe die foto’s eruit moeten zien. Foto’s die niet aan de richtlijnen voldoen, mag de gemeente niet gebruiken en bewaren.  Op die manier wordt ook de privacy van de huiseigenaar gewaarborgd. 

Meer informatie

Heb jij je nieuwe WOZ-waarde al binnen? Nieuwsbericht 2022: Ophef over aanleveren foto's voor WOZ-waardebepaling

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWOZWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube