Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Schoonmaken van zonnepanelen is meestal niet nodig. Zonnepanelen hebben een vuilafstotende coating. Doordat de panelen schuin staan spoelt een goede regenbui het meeste vuil weg.

In sommige gevallen ontstaat meer vervuiling, bijvoorbeeld door uitwerpselen van vogels en na een lange droge periode door stof. In de buurt van het spoor, de snelweg of het vliegveld vervuilen zonnepanelen ook sneller.

Bekijk op de  of vervuiling invloed heeft op de opbrengst van de zonnepanelen. Vervuiling kan tot gevolg hebben dat zonnepanelen 10 % minder opleveren.

Zonnepanelen reinigen

Schoonmaken kan heel eenvoudig met een emmer, een spons en lauwwarm water, bij voorkeur gedemineraliseerd en gebruik geen zeep. Doe dat, gezien het valgevaar, alleen als het veilig kan. Schakel eventueel een schoonmaakbedrijf in. 

Aandachtspunten

  • Organische materialen, zoals pollen, kunnen op de rand van het zonnepaneel achterblijven en een permanent laagje vormen met algengroei. Zolang dit groene randje de zonnecellen niet bedekt, is er niet veel aan de hand. Het groene laagje ontstaat sneller als de zonnepanelen onder een hellingshoek lager dan 10 graden staan en er beperkte ruimte is tussen de zonnecellen en de rand van het paneel. 
  • Schoonmaakbedrijven maken vaak gebruik van gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd. Dit is water waar geen mineralen of kalk in zitten. Hierdoor blijven geen kalkresten achter op het paneel. Gedimineraliseerd water is in flessen te verkrijgen bij onder andere doe-het-zelf winkels.

Hoe nu verder?

  • Verduurzamen met zonnepanelen (e-book)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube