Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Waar moet ik op letten als ik een woning koop waar nog huurders in zitten?

Spreek duidelijk met de verkoper af of de huurders de woning verlaten hebben als de woning wordt  of dat zij na de overdracht in de woning blijven.

Leg de afspraken hierover vast in de koopovereenkomst. Als je gebruik maakt van de  dan kun je dat doen in artikel 7.1:

‘De feitelijke levering en aanvaarding vindt plaats op het moment van het ondertekenen van de akte van levering zoals weergegeven in artikel 4.1, tenzij tussen verkoper en koper een ander tijdstip is overeengekomen, vrij van huur-, lease- en/of huurkoopovereenkomsten met uitzondering van de volgende overeenkomsten welke door koper gestand worden gedaan:

  • …………………………………………………………………………………………………
  • ………………………………………………………………………………………………’

Is het de bedoeling dat de huurders de woning verlaten hebben vóór de eigendomsoverdracht, dan hoef je op de stippellijn niets in te vullen. Je moet je er wel van verzekeren dat de woning echt vrij van huurders, leeg en ontruimd is voordat de eigendomsoverdracht bij de notaris plaatsvindt.

Is het de bedoeling dat de huurders in de woning blijven, vul dan de bestaande huurovereenkomsten op de stippellijn in. Je neemt daarmee de bestaande huurovereenkomsten over van de verkoper. Dit kan betekenen dat je, afhankelijk van het type huurovereenkomst, te maken krijgt met huurbescherming van de huurder. Daarnaast bestaat het risico dat je geen hypotheek krijgt.

Aandachtspunten

  • Als de verkoper niet zelf in de woning gewoond heeft, zal hij minder goed op de hoogte zijn van eventuele gebreken. Gebreken die de verkoper niet kent, kan hij ook niet aan jou melden. Doe daarom goed onderzoek naar de staat van de woning. 
  • Is het de bedoeling dat de woning verhuurd blijft? Informeer bij de gemeente of er opkoopbescherming geldt waardoor jij de woning wellicht niet mag verhuren.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube