Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Waar moet ik op letten bij een hypotheekofferte voor een nieuwbouwwoning?

Sluit je een hypotheek af voor een nieuwbouwwoning, dan is het vaak niet duidelijk wanneer de hypotheek kan passeren bij de notaris. Bijvoorbeeld omdat de bouwvergunning nog niet rond is, of omdat er nog onvoldoende woningen zijn verkocht binnen het project. Houd daarom rekening met de volgende offertevoorwaarden: offerteduur, offerte verlenging, kosten bij verlenging en annuleringskosten.

Offerteduur

Hoeveel maanden vanaf de offertedatum is de offerte zonder verlenging geldig? Afhankelijk van de geldverstrekker en het hypotheekproduct kan een offerte 2 tot 9 maanden geldig zijn.

Kan de offerte verlengd worden?

Bij een aantal producten is het niet mogelijk om de hypotheekofferte te verlengen. Je moet dan weer een nieuwe offerte aanvragen met het risico dat de rente is gestegen. In het ergste geval krijg je geen nieuwe hypotheekofferte meer.

Betaal ik kosten als ik wil verlengen?

In veel gevallen kun je de periode tot de passeerdatum verlengen met enkele maanden. Bij een paar geldverstrekkers zelfs met 9 maanden. Zo heb je de garantie dat het renteaanbod uit de offerte ook voor de verlengingsperiode geldt, ook al stijgt de rente in de tussentijd. De geldverstrekker kan hiervoor wel verlengingskosten (bereidstellingsprovisie) in rekening brengen. Vaak gaat het om 0,20 % of 0,25 % van het hypotheekbedrag per maand. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Meestal betaal je alleen als de rente is gestegen. Enkele geldverstrekkers brengen altijd kosten in rekening.

Betaal ik annuleringskosten?

Annuleer je een getekende offerte, dan brengt de geldverstrekker daarvoor mogelijk kosten in rekening. De kosten verschillen per geldverstrekker en liggen tussen de 0,25 % en 1 % van de hoofdsom of een vast bedrag van bijvoorbeeld € 500. Bij sommige geldverstrekkers kun je een getekende offerte kosteloos annuleren, zolang de offerte niet is verlengd. De meeste geldverstrekkers rekenen geen annuleringskosten als het nieuwbouwproject niet doorgaat.

Aandachtspunten

  • Is de passeerdatum onzeker? Kies dan voor een hypotheekofferte met een zolang mogelijke offerteduur en de mogelijkheid om te verlengen. Bespreek dit met de hypotheekadviseur.
  • Sinds de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn krijg je vaak eerst een renteaanbod voordat de officiële bindende hypotheekofferte wordt afgegeven. Bij dit renteaanbod zijn de kenmerken en voorwaarden van de hypotheek in de meeste gevallen al toegevoegd. Je hoeft niet te wachten op de hypotheekofferte.
  • Het is mogelijk dat er in In de koop-/aannemingsovereenkomst een clausule is opgenomen voor een verhoging van de totale prijs door verhogingen van lonen, sociale lasten en materiaalprijzen. Daar moet wel een maximum bij staan. Houd met dit maximum rekening bij de financiering en bespreek het met de hypotheekadviseur. 

Hoe nu verder

  • Hypotheekofferte
  • Eigen Huis Hypotheekadvies: voor onafhankelijk en betrouwbaar hypotheekadvies via Vereniging Eigen Huis

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube