Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wanneer moeten de gemeenschappelijk delen van het appartementencomplex worden opgeleverd?

Dit hangt af van wat je hierover hebt afgesproken in de . De aannemer heeft meestal veel vrijheid om het moment van oplevering van de gemeenschappelijke gedeelten te bepalen, omdat een termijn voor de oplevering van de algemene delen bijna altijd ontbreekt in de overeenkomst.

Aandachtspunten

  • De oplevering van de algemene gedeelten kan op grond van de meeste overeenkomsten naar keuze van de aannemer vóór of na de oplevering van de privé-gedeelten plaatsvinden. Het verdient de voorkeur dat de algemene gedeelten worden opgeleverd nadat alle privé-gedeelten zijn opgeleverd. De aannemer blijft zo tot het einde van de bouw aansprakelijk voor beschadigingen die optreden, tenzij de aannemer aantoont dat de beschadigingen door bijvoorbeeld een eigenaar zijn veroorzaakt. Nadat de algemene gedeelten zijn opgeleverd, is de aannemer meestal niet meer aansprakelijk voor gebreken die bij oplevering zichtbaar waren.
  • De gemeenschappelijk gedeelten moeten door de aannemer aan de appartementseigenaars gezamenlijk worden opgeleverd. In de praktijk vindt de oplevering meestal plaats aan het bestuur van de VvE.

Hoe nu verder

Als de aannemer na oplevering van de privé-gedeelten de eigenaars niet uitnodigt voor de oplevering van de algemene delen, kun je het volgende doen:

  • Laat het bestuur van de VvE een aangetekende brief sturen aan de aannemer met het verzoek de algemene delen binnen redelijke termijn alsnog op te leveren.
  • Als de aannemer geen gehoor geeft aan dit verzoek, laat het bestuur van de VvE dan alle aanwezige gebreken via een aangetekende brief melden aan de aannemer met het verzoek deze gebreken zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 maanden te herstellen. Stuur de waarborgende instantie een kopie van die brief.

Heeft de aannemer de datum van oplevering van de algemene delen aangekondigd, boek dan een Opleveringskeuring via Vereniging Eigen Huis. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube