Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat hoort er bij mijn woning?

Aanhorigheden zijn alle zaken die volgens de gemeente of Belastingdienst tot de woning behoren. Denk bijvoorbeeld aan nabijliggende of aangrenzende percelen of garageboxen.

Om te spreken van een  moet deze voldoen aan 3 eisen: 

1. De aanhorigheid hoort of gaat horen bij de woning
Dit bepaal je door te kijken naar:

 • De afstand van de aanhorigheid tot de woning. Hoe groter de afstand, hoe minder snel ze bij elkaar horen. 
 • De bouwkundige situatie. Is het gebouw bijvoorbeeld in dezelfde steensoort en/of bouwstijl gebouwd en bevindt het zich in hetzelfde bouwblok als de woning of het wooncomplex? Dan is er sneller sprake van een aanhorigheid. In een appartementencomplex komt het regelmatig voor dat een specifieke parkeerplek gekoppeld is aan een appartement. Deze aanhorigheid is vaak geregeld in de
 • De bereikbaarheid vanuit de woning. Hoe beter de aanhorigheid bereikbaar is, hoe sneller deze bij de woning hoort.

2. De aanhorigheid is dienstbaar aan de woning
Een perceel dat naast een woning ligt, maar wordt gebruikt door een ander dan de eigenaar/bewoner van de woning, is géén aanhorigheid. In de praktijk zal een kleine groenstrook naast de woning wel een aanhorigheid zijn, maar een groot (aangrenzend) weiland mogelijk niet.

3. De aanhorigheid is in gebruik bij (de bewoner van) de woning 
De aanhorigheid moet in gebruik zijn of kunnen zijn bij degene die de woning als hoofdverblijf bewoont. Deze voorwaarde is belangrijk voor de eigenwoningregeling.

Aandachtspunten

 • Overdrachtsbelasting
  Voor de overdrachtsbelasting is het belangrijk om te weten of er sprake is van een . Als er sprake is van een aanhorigheid dat dienstbaar is aan een woning en op hetzelfde moment is verkregen als de woning, dan ben je in 2021 2 % overdrachtsbelasting verschuldigd bij de verkrijging in plaats van het destijds geldende hogere tarief van 8 % (2021). Verkrijg je de aanhorigheid later dan de eigen woning dan betaal je in 2023 het hogere 10,4 %-tarief. Tot 2021 maakte het moment van verkrijging niet uit. Latere verkrijging van een aanhorigheid werd tegen 2 % belast.
 • Inkomstenbelasting
  Voor de inkomstenbelasting is de vraag of er sprake is van een aanhorigheid van belang, omdat je onder voorwaarden de aanhorigheid kunt financieren met aftrekbare rente. Dat is namelijk het geval als de aanhorigheid gaat behoren tot de .  
 • Wel of geen aanhorigheid?
  Als je vooraf zekerheid wenst of er sprake is van een aanhorigheid, dan is het verstandig om het schriftelijk voor te leggen aan de gemeente. Als uit de WOZ-waarde de verbondenheid tussen beide objecten blijkt, dan kan dit ook extra onderbouwing zijn om het object als aanhorigheid aan te merken. 

Hoe nu verder

 • De Belastingwijzer (pdf): voor meer informatie over de eigenwoningregeling en de belastingaangifte
 • De WOZ uitgelegd (pdf): voor meer informatie over de WOZ-waardevaststelling

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube