Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat houdt de onderzoeksplicht voor galerijflats van voor 1975 in?

De overheid heeft eigenaren van voor 1975 gebouwde galerijflats verplicht om onderzoek te laten doen naar de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren. Dit staat in het Bouwbesluit 2012. Het gaat om galerijvloeren die vast gestort zijn aan de binnenvloeren van de woningen. Deze galerijvloeren en betonplaten steken uit het gebouw, maar hebben geen extra draagconstructie aan de buitenzijde.

Handhaven

Het constructieve onderzoek had voor 1 juli 2017 uitgevoerd moeten zijn door een deskundig advies- of ingenieursbureau. Wanneer een eigenaar van een galerijflat dit niet heeft gedaan, kan de gemeente handhavend optreden op basis van de zorgplicht (artikel 1a van de Woningwet).

Onderzoeksplicht

De overheid stelde de onderzoeksplicht in naar aanleiding van het instorten van een galerijvloer in Leeuwarden in 2011. Sindsdien werd bij veel soortgelijke galerijflats al vrijwillig onderzoek uitgevoerd naar de galerijvloeren en balkons.

Aandachtspunten

  • Uit onderzoek naar de vloeren blijkt dat zich twee mogelijke problemen afzonderlijk of tegelijkertijd kunnen voordoen. De wapening in de galerijvloer is onvoldoende of de wapening is aangetast door putcorrosie.

Hoe nu verder

  •  Onderzoek galerijvloeren bij flatgebouwen: Infoblad van de Rijksoverheid

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube