Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat is de oorzaak van betonrot en hoe kan ik dit herstellen?

Er zijn verschillende oorzaken voor betonrot:

 • Chloride schade
  Vroeger werd er regelmatig calciumchloride toegevoegd aan het beton, zodat het beton sneller hard werd. Maar dit middel tast ook de wapening aan.  
 • Mechanische schade 
  Door bijvoorbeeld een te zware belasting op een balkon of een zwaar voorwerp dat in aanraking komt met het beton kan de constructie scheuren of losraken. Vocht heeft zo vrij spel en kan de wapening aantasten. 
 • Onvoldoende dekking van de wapening in het beton 
  Dit kan zowel in de ontwerpfase als in de uitvoeringsfase ontstaan. In het verleden werd nogal eens beton gemaakt met onvoldoende betondekking op de wapening waardoor zuurstof bij de wapening kan komen. Het gevolg is dat de wapening gaat roesten.

Herstel

Beton repareren is geen werk voor een doe-het-zelver. Afhankelijk van de schade kan herstel mogelijk zijn, maar soms moet de hele constructie gesloopt worden.

Een betonreparateur kan kleine reparaties uitvoeren. Hij hakt de aangetaste betonlaag weg, ontroest en primeert de wapening en smeert daarna de aangetaste plek aan. Schakel hiervoor een betonreparateur in die is aangesloten bij de Vakgroep gecertificeerde BetonReparatiebedrijven (VBR)

Wat is betonrot?

Betonrot is de algemene benaming voor de aantasting van beton door het roesten van de wapening. Betonrot is als eerste zichtbaar door roestvlekken aan de oppervlakte van het beton. Doordat roestend staal een groter volume aanneemt, ontstaat in een volgend stadium van betonrot scheurvorming op de plek van de wapening. Uiteindelijk worden delen van het beton weggedrukt. Doordat steeds meer wapening bloot komt te liggen, zal het proces steeds sneller gaan en de betonconstructie steeds zwakker worden.

Aandachtspunten

 • Bij grote projecten met veel betonaantasting is het verstandig om eerst de mate van aantasting te laten onderzoeken door een adviesbureau, met daarbij een compleet hersteladvies. Deze adviseurs zijn aangesloten bij de Vereniging Adviseurs Beton Onderhoud en Reparatie (VABOR)
 • Betonrot wordt wel eens verward met zogenaamde pop-outs. Dit zijn kleine scherfjes beton die uit het oppervlak losraken. Meestal zijn er dan ook roestvlekken of roestpitjes zichtbaar. De constructieve veiligheid is niet afgenomen en de aantasting is van esthetische aard.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube