Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn die bruine vlekken op het plafond?

Bij bruine vlekken op het plafond is er vaak sprake van zogenoemde pop-outs. Deze uiten zich als een streep, vlek, pit of verkleuring op het plafond.

Mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van verontreinigingen in het oppervlak van het beton, bijvoorbeeld klei, ijzerhoudende bestanddelen of andere onzuiverheden. Soms zijn roestvlekken zichtbaar. In een later stadium kunnen kleine scherfjes beton uit het plafond losraken. In de kern van het scherfje zit de verontreiniging. Door een chemische reactie of door langzame wateropname gaat het plekje zwellen, waardoor - vaak pas na jaren - schade ontstaat.

Pop-outs komen vooral voor in vochtige ruimtes, zoals badkamers en wasruimtes. Daarnaast dringt vocht in het beton bij het aanbrengen van een watergedragen verflaag op het plafond. Daardoor kan het ook in andere ruimtes voorkomen.

Bij pop-outs is er geen sprake van een constructief, maar een esthetisch probleem. Dit is vrij makkelijk te repareren. Je kunt de losse delen verwijderen en repareren met een reparatiemortel.

 

pop-out in het plafond

Afbeelding 1: pop-out in spuitwerk plafond

Hoe nu verder

  • Onderhoudswijzer: een overzicht van de verschillende gebreken in huis.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube