Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de fiscale gevolgen als ik een lagere rente ga betalen?

Als je minder rente betaalt over je , dan daalt de hypotheekrente aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting. Het kan voorkomen dat het bedrag aan  hoger is dan de betaalde rente. In deze situatie leidt de aftrekbare rente over de eigenwoningschuld niet meer tot een belastingteruggave.

Om te voorkomen dat je belasting moet gaan betalen over het volledige overschot aan eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost. Deze extra aftrek heet . Deze aftrek is in het leven geroepen om het aflossen van de schuld niet te ontmoedigen maar juist te stimuleren.

Afbouw regeling

Sinds 2019 wordt de extra aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld geleidelijk in 30 jaar afgebouwd. Deze bijtelling loopt dus in 30 gelijke stappen op tot het volledige bedrag. Heb je geen of een geringe eigenwoningschuld, dan krijg je te maken met een bijtelling van het eigenwoningforfait. Dat betekent dat je sinds 2019 wel belasting betaalt over het overschot aan eigenwoningforfait.

In 2019 bedroeg de aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld 96,67 % van het eigenwoningforfait. Sindsdien daalt het percentage ieder jaar met 3,33%. Voor 2023 geldt een percentage van 83,33 %.

Aandachtspunten

  • Als je maandelijkse  nog gebaseerd is op de hogere rente dan moet je deze aanpassen om te voorkomen dat je op voorlopige aanslag meer terugkrijgt dan waar je recht op hebt. Als je dit niet doet dan loop je het risico dat je na afloop van het jaar het te veel ontvangen bedrag inclusief rente moet terugbetalen.
  • Een lagere aftrekpost, als gevolg van de lagere betaalde rente, leidt tot een hoger belastbaar verzamelinkomen. Dit kan ook van invloed zijn op de aanvraag van toeslagen. Bij reeds verleende toeslagen is het verstandig te toetsen of een wijziging noodzakelijk is.

Hoe nu verder

  • Stappenplan voorlopige teruggaaf: meer informatie over het aanvragen of wijzigen van een voorlopige aanslag 
  • De Belastingwijzer (pdf)

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube