Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de mogelijkheden om de overwaarde in mijn woning op te nemen?

Er zijn diverse mogelijkheden om uit je woning op te nemen. Ook voor mensen met een laag inkomen. Welke mogelijkheid het beste bij je past, is afhankelijk van bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen en het bestedingsdoel. De hypotheekadviseur kan je helpen met het maken van een keuze. 

In het algemeen heb je een aantal mogelijkheden:

Financieren via de bank 

Om de overwaarde van de woning op te nemen, kun je een hypotheek of lening afsluiten. Bijvoorbeeld een  of een 

ABN AMROFloriusOnderlinge 's-Gravenhage en SocioHypotheek bieden een opeethypotheek aan. Veel geldverstrekkers verstrekken aflossingsvrije hypotheken. ASR biedt speciaal voor senioren de aflossingsvrije WelThuis Levensrente hypotheek.

Financieren via de gemeente

Will je de woning levensloopbestendig maken? Dan kun je ook gebruik maken van de Blijverslening van SVn, als je gemeente deze mogelijkheid biedt. Voor mensen met een laag inkomen heeft SVn de Verzilverlening geïntroduceerd. 

Huis verkopen en verhuizen 

De overwaarde maak je ook vrij door de woning te verkopen en te verhuizen naar een goedkopere koopwoning of naar een huurwoning. Verhuis je naar een koopwoning, dan heb je te maken met de  bijleenregeling.

Huis verkopen en terughuren

Bij verkoop en terughuur blijf je na verkoop in de woning wonen. Je betaalt voortaan een marktconforme huur, die periodiek verhoogd wordt. Soms is het mogelijk om een lagere of geen huur (Behouden Huis) te betalen. In ruil daarvoor krijg je een lagere prijs voor de woning. Een vergelijkbare variant is het verkopen van de grond onder de woning. Voor het gebruik van de grond betaal je dan een (veelal oplopende) .

Voorbeelden van aanbieders zijn Behouden Huis en Levius.

Aandachtspunten

  • Je kunt de rente die je betaalt voor verzilveroplossingen meestal niet fiscaal aftrekken. De lening valt in  van de inkomenstenbelasting. 
  • Vergelijk altijd de verschillende verzilvermogelijkheden voordat je een beslissing neemt. Gebruik onze Overwaarde scan voor een eerste indruk van de oplossingen die het beste passen bij jouw situatie. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube