Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Welke extra aflossingsmogelijkheden zijn er voor mijn (bank)spaarhypotheek?

Als je geld in de  wilt steken, kun je extra aflossen op de hypotheek of extra sparen in de of op de .

Extra aflossen

De (bank)spaarhypotheek is meestal minder geschikt voor extra aflossingen. Aan het eind van de looptijd wordt de hypotheek afgelost met het bedrag dat je maandelijks hebt gespaard. Door de tussentijdse extra aflossing wordt de schuld al eerder lager. Daarom moet het maandelijkse spaarbedrag verlaagd worden. Of de looptijd van je contract moet verkort worden. De adviseur zal bekijken of de wijziging past binnen de geldende belastingregels.

Bij sommige (bank)spaarhypotheken spaar je niet het volledige bedrag bij elkaar. Je houdt dan aan het eind van de looptijd een schuld over. Dan is het misschien juist wel voordelig om extra af te lossen. Spreek hierover met de adviseur.  

Extra sparen

In plaats van aflossen is het vaak aantrekkelijker om extra te sparen. Je doet dan een extra storting in de spaarpolis of op de bankspaarrekening. Je krijgt een rente, die gelijk is aan de hypotheekrente. Dit is meestal een hogere rente dan de rente op je gewone spaarrekening. Je hypotheek blijft ongewijzigd. Ook nu heb je te maken met belastingregels. De adviseur moet berekenen hoe hoog je storting maximaal mag zijn. Extra sparen betekent niet dat je een hogere uitkering krijgt. De maandelijkse inleg wordt verlaagd of de looptijd van het contract wordt verkort.

Aandachtspunten

  • Vraag altijd vooraf aan de adviseur hoe de aflossing of storting financieel en fiscaal uitpakt. Hij kan je laten zien wat de nieuwe netto maandlast wordt en op welk moment je klaar bent met sparen.
  • Als je een extra storting gedaan hebt, wil dat niet zeggen dat je een volgend keer weer zo'n zelfde bedrag kunt storten. Er zal dan opnieuw berekend moeten worden hoeveel ruimte je nog hebt voor een extra storting.  

Hoe nu verder

  • Kapitaalverzekering: voorwaarden belastingvrijstelling
  • Hypotheek aflossen
  • Eigen Huis Hypotheekadvies: voor onafhankelijk hypotheekadvies 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube