Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Welke materialen kan ik gebruiken als vloerisolatie?

Je kunt vloerisolatie op verschillende manieren aanbrengen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden en de materialen die je kunt gebruiken.

Bodem van de kruipruimte 

  • Schelpen
    De schelpen worden door een professioneel bedrijf in de kruipruimte geblazen. Staat er een laagje water in de kruipruimte, dan is alleen het droge gedeelte isolerend. Schelpen zorgen er ook voor dat de kruipruimte minder vochtig is en er daardoor minder risico is dat vocht doordringt tot de woonruimtes. Een isolatielaag met een R-waarde van 2,5 wordt gehaald met een laagdikte van 25 centimeter. Gerekend vanaf de hoogste stand van het grondwaterpeil.
  • Isolatiechips
    Isolatiechips kunnen als zakken of los worden aangebracht, ook door de doe-het-zelver. Als er water in de kruipruimte ligt blijven de chips hierop drijven. Het voordeel van deze chips is ook dat ze voor de bereikbaarheid van de kruipruimte even aan de kant geschoven kunnen worden. Een isolatielaag met een R-waarde van 2,5 wordt gehaald met een laagdikte van 30 centimeter.
  • Bodemparels (polystyreen korrels)

    Bodemparels bestaan uit polystyreen (EPS) van een wat grotere grijze soort. Ze zijn specifiek ontworpen voor vochtige kruipruimtes en worden in een gelijke laag op de bodem van de kruipruimte gespoten. Ze stoppen het vocht vanuit de bodem en zorgen voor een droge en warmere vloer. Bodemparels worden ook veel gebruikt onder houten vloeren om houtrot te voorkomen. Een isolatielaag met een R-waarde van 2,5 wordt gehaald met een laagdikte van 20 centimeter.  

           

Onderzijde begane grondvloer

  • Minerale wol, zoals glaswol en steenwol
    Voor onder de vloer is het verstandig om te kiezen voor een hardere persing. Het voordeel van minerale wol is dat het flexibel is en goed in alle kieren gedrukt kan worden. Het aanbrengen van isolatie aan de onderzijde van de vloer is ook voor de doe-het-zelver goed te doen. Bij het aanbrengen is beschermende kleding aan te bevelen om jeuk te voorkomen. Gebruik een stofkapje om te voorkomen dat je de vezels inademt.
  • Kunststofschuim isolatieplaten, zoals tempex en PUR-schuim
    Kunststofplaten zijn minder flexibel dan minerale wol. Om het isolatiemateriaal onderling en aan de constructie aan te sluiten vraagt meer nauwkeurigheid dan minerale wol. Voor de verwerking heb je geen last van vezels zoals bij minerale wol.
  • Folie-isolatie of thermosheets
    Bij deze methode wordt warmte-reflecterende folie in zakken onder de vloer aangebracht. De zakken zijn luchtdicht afgesloten waardoor tussen de lagen stilstaande lucht ontstaat. Daarnaast reflecteert een deel van de warmte die door de vloer komt terug. Het aanbrengen van deze foliezakken is rondom leidingdoorvoeren niet eenvoudig, omdat de foliezakken in stroken moeten worden aangebracht. Onder houten vloeren worden de zakken vastgeniet aan de vloerbalken. Bij steenachtige of betonnen vloeren worden ze bevestigd met pluggen. 
  • Los gespoten PUR-schuim
    Deze methode wordt alleen door professionele bedrijven aangebracht. Doordat de vloer in zijn geheel wordt bespoten komt door de vloer ook geen vocht vanuit de kruipruimte de woning in. Een nadeel kan zijn dat leidingen direct onder de vloer ook bespoten worden waardoor ze moeilijker bereikbaar zijn.
    Voor houten vloeren kan deze methode risicovol zijn. Voor het aanbrengen van het PUR-schuim moet namelijk de houten vloer goed worden gecontroleerd op te hoog vochtgehalte in de balken, optrekkend vocht vanuit de fundering of de aanwezigheid van schimmels en zwammen. Door lekkages of andere vochtproblemen achteraf kunnen er ook problemen zoals houtrot ontstaan.

           

           

Bovenzijde begane grondvloer

  • Drukvast isolatiemateriaal
    Bij het isoleren aan de bovenzijde van de vloer moet er rekening mee worden gehouden dat de vloer beloopbaar blijft. Daarom moet het materiaal voldoende drukvast zijn. Deze methode is ingrijpend, omdat de vloer hoger wordt. Dit heeft onder andere gevolgen voor de trap, deuren, keuken en toilet.

Aandachtspunten

  • In het verleden is er in de media aandacht geweest over mogelijke gezondheidsklachten door vloerisolatie met purschuim in de kruipruimte. TNO heeft hier in 2013 onderzoek naar gedaan en geconcludeerd dat er geen reden was om aan te nemen dat de gemelde gezondheidsklachten veroorzaakt werden door het isoleren met purschuim. TNO heeft op verzoek van Vereniging Eigen Huis nogmaals een risico-analyse gemaakt (pdf) om er zeker van te zijn dat isoleren met purschuim geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ook op basis van deze geactualiseerde risicobeoordeling concludeert TNO dat er geen acute of chronische gezondheidsrisico’s te verwachten zijn bij vloerisolatie met purschuim.
  • Bodemisolatie heeft een gunstig effect op de hoeveelheid vocht in de kruipruimte. 
  • Toepassen van een dampdichte laag op de houten vloer is af te raden. Bij gebruik van folie onder parket, laminaat of PVC vloerbedekking kan vocht worden ingesloten. Hierdoor kan de vloer aangetast worden door houtrot.
  • Vloeren met betonschade of wapeningschade, zoals kwaaitaal en NeHoBo, moeten eerst hersteld worden voordat er een isolatiemateriaal aangebracht wordt. Betonschade herstelbedrijven willen dit soort vloeren graag in de gaten houden. Dus als je al isolatie aanbrengt, gebruik dan het liefst een isolatiemateriaal dat weer redelijk makkelijk te verwijderen is. Ga je deze vloeren isoleren met PUR-schuim, doe dit dan met een gesloten cellige/dampdichte structuur zodat er weinig tot geen vocht vanuit de kruipruimte bij het beton kan komen. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube