Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Welke risico's loop ik als koper als de tijd tot overdracht van de woning bij de notaris lang duurt?

Tijdens de tussenliggende periode van tekenen koopcontract en overdracht kan van alles gebeuren. 

Verandering in je persoonlijke situatie

Je kunt te maken krijgen met ontslag, ziekte, overlijden of een echtscheiding. Mocht een van deze situaties plaatsvinden, dan ben je verplicht dit te melden bij de geldverstrekker. Mogelijk is de geldverstrekker dan niet meer bereid om de hypotheek te verstrekken. Terwijl de verkoper van jou eist om de woning toch af te nemen.

Bespreek met je hypotheekadviseur of deze gebeurtenissen zijn te verzekeren. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn om de  direct in te laten gaan zodat jouw nabestaanden geen risico lopen.

Brand

Als de woning door brand (gedeeltelijk) verloren gaat voor passeren hoef je de woning niet meer te kopen. Wil je de woning toch kopen, dan kun je met de verkoper regelen dat de rechten uit de opstalverzekering worden overgedragen. Dit kan onder andere een uitkering zijn, maar ook schoonmaken van de woning of vervangende woonruimte.

Geldverstrekker failliet

Als laatste is er een kleine kans dat de geldverstrekker in de tussenliggende periode failliet gaat en je geen hypotheek meer kan verstrekken. Je moet dan toch de woning kopen en een hypotheek bij een andere geldverstrekker regelen. Schakel zo snel mogelijk je hypotheekadviseur in om dit rond te krijgen.

Aandachtspunten

  • Nationale Waarborg heeft een , waar je een verzekering bij kunt sluiten. Je kunt je verzekeren voor overlijden, ernstige ziekten, onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of echtscheiding. Wanneer de verkoper de waarborgsom van 10% van de koopsom opeist, keert de verzekering het garantiebedrag uit. Bespreek de voorwaarden met de hypotheekadviseur.
  • Schakel juridische hulp in als je om een bepaalde reden de woning niet meer kunt afnemen en de verkoper dit wel van jou eist.

Hoe nu verder

  • De hypotheekofferte
  • Het koopcontract
  • Eigen Huis Hypotheekadvies: voor onafhankelijk en betrouwbaar hypotheekadvies van Vereniging Eigen Huis

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube