Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Welke risico's loop ik als mijn naaste buren een kelder gaan bouwen?

Het risico dat schade aan jouw woning ontstaat is aanwezig. Meestal wordt bij het ontgraven van de kelder tijdelijk de grondwaterstand verlaagd. Daardoor verandert de samenstelling van de grond en kan de draagkracht minder worden waardoor de woning begint te verzakken.

Wordt de kelder vlak naast je huis gegraven, dan kan schade vooral ontstaan als de woning zonder heipalen is gefundeerd. Of als de kelder van de buren moet worden voorzien van heipalen, kan trilling ook schade aan je woning aanbrengen.

Minder draagkracht van de grond, het uitgraven dicht bij de woning of trilling bij het heien kan schade aan de woning veroorzaken zoals scheurvorming, scheefstand of klemmende ramen en deuren.

Bouwexploit

Om eventuele schade te verhalen op de buren, kun je het beste de buren voor de verbouwing een  sturen. Hierin dwing je de aannemer van de buren voorzorgsmaatregelen te nemen bij de verbouwing en een te doen. De aannemer stelt dan vooraf de bouwkundige conditie van jouw huis vast. Eventuele schade na de verbouwing kun je zo aantonen bij de buren.

Aandachtspunten

  • Het soort fundering hangt af van de diepte waarop de draagkrachtige grond ligt, het soort grond (zand, veen of klei) en de kans op optreden van ongelijke zettingen (dan zakt een deel van de woning sneller dan een ander deel). Er zijn grofweg twee soorten funderingen: op staal (zonder heipalen) en met heipalen. 
  • Een fundering zonder heipalen kan in Nederland op een beperkt aantal plaatsen worden toegepast, vooral op zand- en mergelgrond. Een groot deel van Nederland wordt gefundeerd op heipalen.

Hoe nu verder

  • Verbouwen en de buren

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube