Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH: Bouwers slordig bij oplevering nieuwbouwwoning

Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis constateerden in 2019 gemiddeld 20 oplevergebreken per nieuwbouwwoning. Dat blijkt na analyse van ruim 14.000 opleveringkeuringen in 165 gemeenten. Vereniging Eigen Huis roept bouwers op in de woningen zorgvuldiger te werk te gaan en adviseert kopers om hun dure nieuwe huis kritisch te inspecteren, of dat te laten doen.

Het doorsnee aantal oplevergebreken bleef afgelopen jaar nagenoeg gelijk vergeleken met 2018. Bouwers lieten destijds per nieuwbouwwoning nog gemiddeld 21 steken vallen. Dat was maar liefst 40% meer dan in 2014, toen gemiddeld nog 15 gebreken per woning werden geconstateerd.   

Meeste bouwfouten in Ridderkerk

De meeste bouwfouten troffen de keurmeesters aan in Ridderkerk. Bouwers lieten hier met gemiddeld 39 opleverpunten per nieuwbouwwoning flinke steken vallen. Ook in Maasdriel werden woningen met gemiddeld 33 fouten niet bepaald vlekkeloos opgeleverd. In deze gemeente scoorden bouwers in 2018 met 32 gebreken per woning ook al opvallend hoog. Verder lieten bouwers in Neder-Betuwe (33 gebreken), Uden (32) en Aalsmeer (31) veel gebreken in de woning achter. Beter was het beeld in Wageningen. Daar kregen kopers hun huis met gemiddeld 11 opleverpunten opgeleverd. 

Meeste missers aan de gevel 

De gevel was afgelopen jaar met gemiddeld zeven aangetroffen bouwfouten het meest kwetsbare onderdeel van een nieuwbouwwoning. De keurders troffen daar vooral beschadigde kozijnen en ramen aan, slecht of niet uitgevoerd schilderwerk, niet sluitende deuren en ramen en een witte waas van zout en kalk op de stenen - de zogenaamde gevelbloei.  De keuken en badkamer volgen met gemiddeld vijf opleverpunten, veelal het sanitair. Fouten in installaties en verblijfsruimten zorgden voor gemiddeld drie opleverpunten.

Hoe groter woning, hoe meer gebreken  

Vrijstaande woningen voeren de ranglijst aan met gemiddeld 26 opleveringsgebreken. Daarna volgen twee-onder-een-kapwoningen (21), hoekwoningen (20) en tussenwoningen en appartementen met elk 18 gebreken.  

Wees kritisch

“Veel bouwers blijken nogal nonchalant bij de eindcontrole voor de overdracht van de woning”, zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “Kopers moeten bij de oplevering van hun nieuwe huis daarom scherp opletten of alles volgens afspraak is uitgevoerd en werkt zoals het hoort.” De formele oplevering is voor de koper een zeer belangrijk moment. Want wie klaagt over zichtbare bouwfouten maar deze niet tijdens de oplevering aan de kaak stelde, kan deze lang niet altijd verhalen op de bouwer. Ook is de vooroplevering, die zo’n twee weken voor de sleuteloverdracht plaatsvindt, een belangrijk moment. “Met een goede vooroplevering kunnen tekortkomingen tijdig worden gesignaleerd en hersteld”, zegt Wilbrink. “Dan zijn kopers tevreden en besparen bouwers zich extra werk en kosten.” 

Meer informatie

  • Meer oplevertips
  • Alles over de opleveringskeuring van Vereniging Eigen Huis

Tags

Kopen-NieuwbouwOnderzoek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube