Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Afvalstoffenheffing steeg nog nooit zo hard

De woonlasten die huiseigenaren aan hun gemeente betalen stijgen dit jaar met gemiddeld 5,2 %. Dat is fors hoger dan de stijging van vorig jaar (3,4 %) en vier keer zo hoog als de verwachte inflatie (1,3 %). Opvallend is de afvalstoffenheffing, die met 9,5 % omhoog schiet. Niet eerder stegen de kosten die huiseigenaren en huurders betalen voor het ophalen van het huisvuil zo hard. Omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt zijn de onderlinge verschillen groot.

Bekijk direct wat de belastingen in jouw gemeente doen

Ozb omhoog door zorgkosten gemeente 

Gemeenten zeggen steeds meer geld nodig te hebben voor uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Gemeenten hebben nauwelijks mogelijkheden om deze kostenstijging op te vangen, behalve met een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Eind vorig jaar waarschuwde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al dat deze kosten jaarlijks met 7 % verder zullen toenemen. 

Vereniging Eigen Huis vindt dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden tussen het Rijk en de gemeenten over de bekostiging van deze zorgtaken. Budgettaire problemen mogen niet via een hogere ozb op huiseigenaren worden afgewenteld om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen.  

Afvalstoffenheffing grootste kostenstijger 

Gemiddeld schiet de afvalstoffenheffing met een record van gemiddeld 9,5 % fors omhoog. In 157 gemeenten gaat deze woonlast met meer dan 10 % omhoog en een 6-tal gemeenten verhoogt de heffing zelfs met meer dan 50 %. Koploper is de gemeente Etten-Leur; hier betalen huishoudens maar liefst € 151 (+64 %) méér voor het ophalen van het huisvuil dan vorig jaar. Inwoners van Ooststellingwerf*, Lansingerland, Sint-Michelsgestel en Lingewaard betalen dit jaar tussen de € 86 en € 103 meer.   

Belangrijke oorzaak van de stijging lijkt de hogere belasting te zijn die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. Deze belasting steeg vorig jaar van € 13 naar € 31 per ton afval. Veel gemeenten berekenen deze lasten door in een hogere afvalstoffenheffing. Met de belastingverhoging wil de rijksoverheid recycling bevorderen. 

Onder de streep vaak flink hogere woonlasten 

De lastenverzwaring kan inwoners flink in hun portemonnee raken. In Laarbeek is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld  € 220 hoger dan in 2019. In Etten-Leur, Oldebroek, Waddinxveen* en Apeldoorn doen daar niet veel voor onder; hier gaan de gemeentelijke aanslagen met bedragen tussen de € 125 en € 175 omhoog.  

Soms dalen de woonlasten 

In 19 gemeenten dalen dit jaar de woonlasten. Vaak is dat met een gering bedrag van een of enkele euro’s. Maar huiseigenaren in Westerwolde-Bellingwedde, Koggenland, Medemblik, Haren (Gr) en Hoorn kunnen een grotere lastenverlichting tegemoet zien. Hier daalt de aanslag van de gemeente dit jaar met bedragen tussen de € 21 en € 82. 

Overzicht per provincie en gemeente 

Vereniging Eigen Huis publiceert top-5 lijsten van de ontwikkeling van gemeentelijke woonlasten. Op interactieve provinciekaarten kunnen huiseigenaren per gemeente de ontwikkeling van de verschillende soorten woonlasten zijn te zien.  

Over het onderzoek

De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente, maar geen ozb. Vereniging Eigen Huis doet jaarlijks tweemaal onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Marlyse Research. De gepubliceerde bedragen zijn gebaseerd op de tarieven die de gemeenten hebben verstrekt en op de gemiddelde WOZ-woningwaarden van toezichthouder De Waarderingskamer. 

*De cijfers van Ooststellingwerf en Waddinxveen zijn na publicatie gecorrigeerd. De stijging van de woonlasten is daardoor lager dan hier is vermeld. De juiste woonlasten staan in de overzichten van deze gemeenten

Tags

FinanciënWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube