Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Details nieuwe salderingsregeling bekend

Er is meer bekend over de salderingsregeling die vanaf 2023 verandert voor huishoudens met zonnepanelen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft hierover maandag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Eind oktober 2019 maakte minister Wiebes bekend dat de salderingsregeling gaat veranderen. Nu zijn meer details bekend over het wetsvoorstel dat de minister voor de zomer aan de Tweede en Eerste Kamer wil voorleggen: 

1. Salderingspercentage daalt minder snel dan verwacht   Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan verwacht. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9 %. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28 % tot  0%.

Afbouw percentage2022202320242025202620272028202920302031
Indicatief100%89%78%67%56%45%34%23%11%0%
Definitief100%91%82%73%64%55%46%37%28%0%

Het afbouwvoorstel van de minister heeft geen effect op de stroom die je zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarvoor betaal je als kleinverbruiker nog steeds geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De afbouw geldt alleen voor de elektriciteit die je zelf niet nodig hebt en teruglevert aan het net. 

2. Redelijke terugleververgoeding  Voor het deel van de stroom die je zelf hebt opgewekt en vanaf 2023 niet meer mag salderen, ontvang je een terugleververgoeding. Minister Wiebes wil die vergoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80 % van het leveringstarief (exclusief belastingen) dat je hebt afgesproken met je energieleverancier. Hij wil dit in de wet opnemen, zodat consumenten beter zijn beschermd. De vergoeding is nu nog gesteld op 70% van het leveringstarief (exclusief belastingen). 

3. Terugverdientijd verandert Huishoudens die nu al zonnepanelen hebben, zullen deze volgens het kabinet binnen 7 jaar kunnen terugverdienen. Voor consumenten die na 2021 panelen aanschaffen, kan de terugverdientijd volgens het kabinet oplopen tot 9 jaar.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

De salderingsregeling maakt zonnepanelen voor consumenten aantrekkelijk en bevordert het draagvlak voor de energietransitie. ‘Daarom is de verenging positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimumterugleververgoeding komt,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.   

De vereniging wil wel garanties van de minister dat het gemorrel aan een succesvolle regeling stopt. ‘Huiseigenaren moeten er op kunnen rekenen dat het bij deze aanpassingen blijft,’ zegt Van der Veen.   De minister doet aannames over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. 

Van der Veen: ‘Hoe deze aannames onder de streep uitpakken, moet in de praktijk nog blijken. Cruciaal is dat de minister de verwachte terugverdientijden daarom omzet in garanties. Dat geeft niet alleen huiseigenaren zekerheid, het is ook een extra stimulans voor steeds meer zonnepanelen op zoveel mogelijk daken.’ 

Huidige situatie

De stroom die je zelf met zonnepanelen opwekt en niet meteen verbruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Volgens de huidige salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen. Je ontvangt hiervoor hetzelfde bedrag als je betaalt voor de afname, inclusief energiebelasting, ODE en btw. 

Lees ook

Tags

SalderenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube