Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Eerste Kamer stemt tegen afbouw salderingsregeling

De Eerste Kamer heeft dinsdag tegen het wetsvoorstel van het demissionair kabinet voor afbouw van de salderingsregeling gestemd. Een meerderheid vreesde dat het voorstel te veel nadelige gevolgen zou hebben, onder andere voor mensen die nog geen zonnepanelen hebben en de energietransitie. Volgens Vereniging Eigen Huis biedt dit de kans voor politiek en maatschappelijke organisaties om samen tot een plan te komen dat verduurzaming stimuleert en consumenten beschermt.

De salderingsregeling houdt in dat mensen met zonnepanelen de zonnestroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren, mogen afstrepen van de stroom die ze afnemen van hun energieleverancier. Verantwoordelijk minister Rob Jetten wilde de regeling vanaf 2025 in stappen afbouwen, in 2031 zou deze helemaal stoppen.

Te weinig garanties

De politieke partijen die tegen stemden, waren bang dat huurders en woningbezitters door het wetsvoorstel geen zonnepanelen meer op hun dak zouden leggen. Het plan van Jetten bevatte volgens hen te weinig garanties dat dit aantrekkelijk blijft. Ook was de Eerste Kamer er niet gerust op dat energieleveranciers na afbouw van salderen stoppen met terugleverkosten en andere maatregelen die nadelig zijn voor mensen met zonnepanelen.

Doorslaggevende stem GroenLinks-PvdA

Tot op het laatst bleef onduidelijk wat de Eerste Kamer zou stemmen. Dit kwam doordat onbekend was wat de positie zou zijn van GroenLinks-PvdA, die een doorslaggevende stem had. Ook deze fractie bleek uiteindelijk niet overtuigd door de uitleg en toezeggingen van minister Jetten.

‘Samen werken aan nieuw plan’

Vereniging Eigen Huis en andere belangenorganisaties vonden net als de Eerste Kamer dat het wetsvoorstel te veel onzekerheden bevatte. Volgens de vereniging moeten alle betrokkenen nu samen de schouders eronder zetten om te komen tot een plan dat zonnepanelen voor iedereen mogelijk maakt en consumenten beschermt tegen de wildgroei aan heffingen en andere maatregelen van energieleveranciers. Belangrijk hierbij is dat een terugverdientijd van 7 jaar wordt gegarandeerd. Vereniging Eigen Huis denkt graag actief over dit alles mee.

Wat het betekent voor huiseigenaren

Concreet betekent het besluit van de Eerste Kamer voor huiseigenaren dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. De verwachting is dat het kabinet gaat werken aan een nieuw voorstel om deze alsnog af te bouwen. Het is niet te zeggen wanneer dit precies gaat spelen.

Brief VEH en partners aan Eerste Kamer over salderingsregeling (pdf)

‘Schaf salderingsregeling niet af zonder goed alternatief’ Alles over salderingsregeling zonnepanelen Hoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelen: 10 vragen

Tags

FinanciënHuiseigenaarSalderenVerduurzamenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube