Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Energielabel voorlopig niet goedkoper

Op korte termijn komen er geen extra acties om het energielabel betaalbaar te krijgen. Dat heeft minister Ollongren in een kamerbrief laten weten. Dit ondanks inspanningen van de Tweede Kamer hiertoe. Vereniging Eigen Huis heeft de minister vaker opgeroepen in actie te komen om de hoge prijs te drukken en is teleurgesteld dat hier voor nu geen directe invulling aan wordt gegeven. 

Even leek er hoop op een goedkoper energielabel. Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een amendement aan waarin stond dat het energielabel per 1 juli 2021 ook digitaal kon worden aangevraagd, mits uit een marktscan bleek dat dit mogelijk was. Dat zou de kosten voor een label behoorlijk drukken. Helaas bleek uit de inzendingen van acht bedrijven er geen aan de gestelde criteria (o.a. EPBD en CEN-EPB-normen) te voldoen en is het label dus niet per 1 juli digitaal aan te vragen. 

Ook aan een recent aangenomen motie wordt geen vervolg gegeven. In de motie wordt verzocht om een maximumprijs voor het energielabel tot 1 januari 2022 te stellen. Uit een eerdere steekproef van de vereniging bleek namelijk dat het label gemiddeld 307 euro kost. Minister Ollongren heeft aangegeven de motie voor een maximumprijs naast zich neer te leggen, aangezien een dergelijke maatregel mogelijk marktverstorend werkt.

Ontwikkelingen 

Ondanks dat de minister op korte termijn geen extra acties onderneemt om de prijs van het energielabel te drukken, zijn er wel andere ontwikkelingen gaande. Uit de marktconsultatie blijkt dat op sommige onderdelen het proces voor het aanvragen van het energielabel wel kan worden gedigitaliseerd. De minister wil dit verder gaan uitwerken. Daarnaast voert zij een prijsmonitoringsonderzoek uit met een internationale vergelijking.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

“De gemiddelde prijs voor het energielabel is hoog, zo hoog dat huiseigenaren het label alleen aanvragen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een huis.”, aldus Maud Weide, beleidsadviseur bij de vereniging. “Wil het label huiseigenaren helpen bij de energietransitie van de woning, dan moet het label veel goedkoper worden. Dan kan die ook tussentijds eenvoudig worden aangevraagd en huiseigenaren handelingsperspectief bieden. We hopen dat minister Ollongren vaart zet achter de ontwikkelingen om de prijs van het energielabel te verlagen. “  

[object Object], Meer informatie

Brief van minister aan Tweede Kamer over Energielabel (28 juni 2021) (pdf)

Tags

Energielabel

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube