Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Ingrijpen hoge kosten energielabel per direct nodig

De kosten van het energielabel rijzen de pan uit. Daarom roept Vereniging Eigen Huis demissionair minister Ollongren in een brief op om direct actie te ondernemen. Volgens de vereniging zijn eerdere beloftes over de prijs van het label niet nagekomen en zijn huiseigenaren hier de dupe van.

Sinds het nieuwe energielabel op 1 januari 2021 is ingevoerd krijgt Vereniging Eigen Huis veel signalen van verontruste huiseigenaren. “Alleen al in de maand februari zijn 200 ledenreacties binnengekomen over dit onderwerp. Leden geven aan dat ze moeite hebben met het vinden van gekwalificeerde adviseurs, dat de wachttijden enorm oplopen, waardoor de overdracht van hun huis in het gedrang komt en dat de kosten veel te hoog zijn”, laat Cindy van de Velde algemeen directeur Vereniging Eigen Huis weten.   

Uit een steekproef van de vereniging blijkt dat een energielabel voor een woning van 150 m² gemiddeld 307 euro bedraagt. Dit bedrag is significant hoger dan door de minister is beloofd. Zij liet aan de Tweede Kamer weten dat het label maximaal 190 euro zou kosten. “Helaas is het nu pijnlijk duidelijk dat de minister een grote inschattingsfout heeft gemaakt en dat huiseigenaren het kind van de rekening zijn,” zegt van de Velde. De minister heeft ook beloofd de prijzen te monitoren en inspanning te leveren om de kosten van de nieuwe systematiek waar mogelijk te drukken. “Daar is het nu tijd voor geworden,” vindt van de Velde.  

Tussen wal en schip 

Vorige maand greep het ministerie van Binnenlandse Zaken in met tijdelijke maatregelen rondom het energielabel. Demissionair minister Ollongren houdt nu een marktconsultatie om te bezien of het energielabel per 1 juli ook digitaal aangevraagd kan worden. Wat de uitkomsten hiervan zijn en of deze bijdragen aan het verlagen van de kosten is nog onzeker. Huiseigenaren die het label nu nodig hebben vallen in ieder geval tussen wal en schip.  

Dringende oproep

Vereniging Eigen Huis roept de minister op om direct met de branche om tafel te gaan en tot een oplossing te komen. “Het energielabel moet weer betaalbaar worden en de minister moet haar beloftes nakomen,” aldus van de Velde.   Op 29 maart om 20.30 uur spreekt Cindy van de Velde over het Energielabel in het programma AvroTros Radar op NPO 1 . 

Meer informatie

Tags

EnergielabelVerduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube