Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht

Het kabinet kondigt vandaag aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet eerst moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden voordat huiseigenaren verplicht worden tot deze maatregel. 

De verplichting betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.  

Omtrent de verplichting is nog veel onduidelijk. Komende maanden moet meer duidelijk worden over wat de uitwerking van deze maatregel is en wat dat betekent voor huiseigenaren. Het is dus nog niet precies aan te geven voor wie en onder welke omstandigheden de verplichting gaat gelden.  

Piept en kraakt

De aanschaf van een hybride warmtepomp is voor veel mensen een mooie stap om gas te besparen. Veel huiseigenaren investeren, onder invloed van de gestegen energietarieven, in de verduurzaming van de woning. Op dit moment signaleert de vereniging dat de energietransitie echter piept en kraakt. Het net is niet overal op orde. Er zijn te weinig installateurs en te weinig (hybride) warmtepompen. Dit zorgt voor  en teleurgestelde huiseigenaren.  Daarnaast is er een steeds grotere groep huiseigenaren die klem zit tussen de stijgende energienota en de financiële drempels om de verduurzamingsstap te kunnen maken. 

Cruciale randvoorwaarden

Wat betreft de vereniging wordt de verplichting niet eerder ingevoerd voordat cruciale randvoorwaarden voor consumenten op orde zijn. Hiervoor moeten garanties komen. Zodat iedereen ook daadwerkelijk in staat wordt gesteld om de overstap te kunnen maken. Deze garanties zitten met name op betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van het advies.    

De vereniging vindt dat een verplichting daarmee het sluitstuk is. Eerst moeten de barrières worden weggenomen, zodat iedereen kan meekomen in de energietransitie.

De hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. De kosten van een hybride warmtepomp variëren tussen de € 6.000 en € 8.500 (inclusief installatie).

Meer informatie

Tags

EnergielabelVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmenVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube