Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Funderingsschade: Huiseigenaren mogen niet alleen opdraaien voor kosten

Bij schade aan de fundering onder de woning mogen huiseigenaren niet alleen opdraaien voor de herstelkosten, omdat zij geen invloed hebben op de oorzaak. Dit is één van de punten die Vereniging Eigen Huis aanstipt in het verkiezingsmanifest aan de politiek. 

De paalrot aan houten funderingen die is ontstaan als gevolg van te lage waterstanden zorgt in steeds meer gebieden voor verzakkende huizen. Het kan huiseigenaren duizenden euro’s kosten om dit op te lossen. Huiseigenaren zijn klaar met het feit dat zij dit zelf moeten betalen, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1988 huiseigenaren en huurders. Twee derde van de respondenten vindt dat funderingsschade door de overheid moet worden vergoed. Daarnaast vindt driekwart van de huiseigenaren dat hun belang zwaarder moet wegen bij de regulering van het grondwaterpeil.

Als je fundering wankelt wil je zelf stevig staan

In 2050 kunnen een miljoen woningen met dit probleem te maken krijgen. Frank Slooten, Expertlead Lobby & Expertise van Vereniging Eigen Huis: ”De schadepost voor huiseigenaren kan enorm zijn; bij een gemiddeld grondoppervlak van 50 m2 kan dit oplopen van 50.000 tot 100.000 euro per woning. Het toekomstige kabinet moet zorgen voor een evenredige en eerlijke verdeling van de kosten tussen rijksoverheid, waterschappen, gemeenten en huiseigenaren. Daarnaast is een landelijk financieringsfonds waaruit tegen gunstige tarieven kan worden geleend wenselijk. De overheid moet een rol nemen, want huiseigenaren kunnen zelf de grondwaterstand onder hun woning niet beïnvloeden.”

In haar manifest aan de politiek schrijft Vereniging Eigen Huis nog meer verbeterpunten voor de funderingsproblematiek:

  • Maak een nationaal plan voor de aanpak van de funderingsproblematiek.
  • Zorg bij het beheer van het grondwaterpeil voor evenwicht in de belangen van landbouw en huiseigenaren.
  • Start een landelijk en goed toegankelijk financieel fonds voor schadeherstel aan funderingen waarmee huiseigenaren de noodzakelijke investeringen kunnen financieren.
  • Verdeel de kosten van de schade eerlijk en evenredig onder alle betrokken partijen; Rijksoverheid, waterschappen, gemeenten, boeren en huiseigenaren.  
Politiek en verkiezingen: Lees ons verkiezingsmanifest ‘Bouwen aan duurzaam en betaalbaar wonen’. Doorbraak: Eerlijkere kostenverdeling funderingsschade dichterbij

Tags

FinanciënHuiseigenaarWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube